Kültéri családi fotózás

Kültéri családi fotózás – Hogyan készülj rá?

Már számtalanszor láttam az anyukák szemében a pánikot, amikor a gondosan megtervezett kültéri családi fotózás nem pont úgy alakul, ahogy tervezték. Sokat fektettél ebbe az élménybe, kitaláltad a családi outfiteket, rávetted a kamerától feszengő férjed, kutattad a helyszíneket, stb. Ennek eredményeként, amikor a gyerekek keresztül húzzák a számításaidat, könnyű kétségbe esned. Szeretnék iránymutatást adni, hogy a kültéri családi fotózás klassz élmény maradjon.

Engedd, hogy a gyerekek gyerekként viselkedjenek!

A tapasztalt családi fotósoknak, már kevés dolog tud meglepetést okozni. Az évek során félénk, szeleburdi, vakmerő, nyűgös és fáradt gyerekekkel egyaránt találkoztunk. Elhiheted, hogy megtanultuk a különböző szituációkat kezelni, és több trükk is van a tarsolyunkban.

Családi képek kültéren

Amikor a családi fotózásra készülsz, emlékezz arra, hogy a kicsiknek is megvan a maguk akarata, a saját elképzelésük. Légy rugalmas, engedd meg a fotósodnak, hogy több dolgot is kipróbáljon, amivel be tudja vonni a gyereket a fotózásba. 

A gyerekek hangulatát, viselkedését mi felnőttek is befolyásoljuk, ezért törekedjünk rá, hogy stresszmentes legyen a kültéri családi fotózás. A kemény szavak vagy a fegyelmezés akár egyenesen a rossz irányba viheti a hangulatot. Most az egyszer lehet érdemes a csínytalankodást figyelmen kívül hagyni. A legjobb, amit tehetsz a siker érdekében, az, hogy közel kerülsz a gyerekeidhez és partner leszel a játékokban.

Kültéri családi fotózás helyszínek

A megvesztegetés nem a legtutibb módszer!

Sok szülő úgy gondolja, hogy megvesztegetéssel kell felkészülniük a családi fotózásra. Ez azonban távol áll az igazságtól! Valójában, a kisgyermekek megvesztegetése a kültéri családi fotózás előtt olyan üzenetet közvetíthet, amit nem szeretnél. Egyfajta módon azt sugallod nekik, hogy a fotózás kényelmetlen lesz. Mintha azt mondanád, “ez borzalmas lesz… tehát veszek neked egy új játékot, fagyit, stb., hogy kárpótoljalak.”

Ráadásul az öt évesnél fiatalabb gyermekek nem igazán értik meg a késleltetett jutalmazást. A „jövőbeli” jutalom ígérete nem rezonál bennük. Inkább hozz magaddal egy kis gyümölcsöt, ha szükség lenne azonnali motivációra. A nyalókák, csokoládék és igazán maszatolós finomságok jobb, ha otthon maradnak, hogy ne adjunk esélyt pecsételő baleseteknek.

Szuper dolog a fotózás után elmenni fagyizni, csak a program tálalására figyeljetek.

Hagyd, hogy a fotósod irányítson!

Értem én, jobban ismered a gyerekeidet, mint bárki más. Tudod, mi mozgatja meg őket, mi vált ki belőlük kuncogást, vagy mi rontja el a kedvüket. Azonban ez az egy alkalom, amikor hagynod kell, hogy a szakember vezessen titeket. Nagy lehet a kísértés, hogy mögém állj, és azt mondod a gyerekeidnek, hogy „mosolyogjanak” vagy „nézzenek a kamerába”. Ez azonban egy kültéri családi fotózás esetén nem szükséges.

Az én feladatom az, hogy valódi érzelmeket és őszinte mosolyokat idézzek elő. Nem azt szeretném, hogy a gyerekeid mosolyogjanak – azt szeretném, hogy lehetetetlen legyen számukra abbahagyni a vigyorgást. Ezen fogok dolgozni. Vegyél egy mély lélegzetet, lépj hátra, és élvezd a pillanatot. A szülőknek úgyis ritkán van lehetőségük egyszerűen lazítani és gyönyörködni az elképesztő csemetéikben.

Kültéri családi fotózás tippek

Ne kapkodj!

Egyetek valamit a fotózás előtt, és hozz magatokkal nasit a gyerekeknek a helyszínre. Ezen kívül győződj meg arról, hogy a gyerekek kipihentek, és csomagold be előre mindazt, amire szükséged lesz. Teszteld le a ruhákat a fotózás előtti napokban. Ha valamiben kényelmetlenül érzi magát, keress egy alternatívát. Adj magadnak extra időt az öltözködésre, az autó bepakolására és az utazásra. A cél az, hogy minimalizáld a kapkodást és az ezzel járó stresszt.

Anya-fia fotók

Vond be az apukát!

Emlékszel, korábban írtam, hogy a felnőttek hangulata meghatározza az egész fotózást? A gyerekek észreveszik, ha az apukát nem izgatja a fotózás. Tudom, hogy a legtöbb férfi nem ugrál örömében azért, hogy fényképezzék. Kérd meg a férjed, hogy próbáljon partner lenni a kültéri családi fotózás során. Az első pár perc lehet merev és kínos, de ígérem, hamarosan már szórakozni fogtok és belemerültök a pillanatba. A lifestyle stílusú fotózás arról szól, hogy valódi érzelmeket és autentikus jeleneteket örökítünk meg. Tehát a cél a spontán fotók megalkotása, hiszen azok lesznek a kedvenceitek.

tavaszi családi fotózás
Apa és fia
tavaszi családi fotózás

Szia Betti! Csak szerettem volna megköszönni a mai fotózást. Mindannyian nagyon jól éreztük magunkat. 🥰 (Még a férjem is azt mondta, hogy jó volt, pedig őt a hideg rázza az ilyenektől. 😅)

Viki

Kültéri családi fotózás outfit tippek:

Tudom, hogy csábító lehet őket abba az „ó, olyan bájos” ruhába beletuszkolni. Azonban, ha olyan öltözékben vannak a gyerekek, amiben nem érzik magukat komfortosan, az zsákutca. Szúrós anyagok vagy merev ruházat – bármilyen trendi vagy aranyos is – idegesítheti a gyerekeket, húzgálni, piszkálni fogják a ruhájukat. Inkább öltöztesd őket abba, amit szeretnek. Boldogabbak lesznek, és te olyan képeket kapsz majd, amelyek jobban tükrözik a „valós” családi életet.

Bármit is választasz nekik, kérlek, végezz egy ellenőrzést a fotózás előtt. Győződj meg róla, hogy jó a méret, nem nőtték még ki és kényelmes benne a mozgás.

Pihenjenek eleget a kültéri családi fotózás előtt

Ez nem az a nap, amikor kihagyod a délutáni szundit. Kérlek, igazítsd az időbeosztásodat ennek megfelelően. A legtöbb kültéri családi fotózás késő délután vagy kora este történik, hogy egybeessen naplementével. Ez azt jelenti, hogy a gyerekek talán kicsit később fekszenek le, mint általában. Így a szokásos napirenden lehet praktikus kicsit alakítanotok.

Ha lehet, ne engedd, hogy a csemetéd elaludjon az autóban. A babák gyorsan kiheverhetik az ébresztést, de a kisgyerekeknek időre van szükségük ahhoz, hogy alkalmazkodjanak környezetükhöz egy hirtelen ébredés után.

Fotózás gyerekekkel

A kültéri családi fotózás programja

Miért lelkesednek igazán a gyerekeid? Szeretnek veled olvasni, focizni, vagy buborékot fújni? Ezek mind nagyszerű tevékenységek, amelyeket be lehet illeszteni egy családi fotózásba. Valójában, ezek igazi mentőhálók is lehetnek. Húzd elő a kedvenc közös tevékenységet, amikor a gyermeked kezd fáradni, vagy unatkozni. Így nagy eséllyel előbújnak az igazi mosolyok, autentikus pillanatok, amik különlegessé teszik a családotokat.

Kerti fotózás gyerekekkel

Kültéri családi fotózás a saját kertedben

Szívemnek kedvesek azok a fotózások, amik a családok otthonában zajlanak. A biztonságos, ismerős környezetben a gyerekek könnyebben feloldódnak és lelkesen mutatják meg nekem a birodalmukat. Ilyen szituációkban nem hátrány, ha a fotós rugalmas, hamar alkalmazkodik a vadonatúj helyszínhez és belesimul a megfigyelő szerepbe. Kevés az instrukció, inkább az események szabad folyása a célom, hiszen a spontán képek szoktak nektek is a kedvenceitek lenni.

Petra családjának karácsonyi ajándéka volt a tavaszi fotózás. Az egyeztetések során egyértelművé vált, hogy az otthonuknál nem találunk ideálisabb helyszínt. Bensőséges, természetes képeket szerettek volna, így ennek fényében látogattam meg őket egy márciusi délutánon. A nap megkoronázásaként még a közeli morotvánál is készítettünk néhány felvételt.

Köszönjük szépen a munkádat, igazán csodálatos képek születtek! 🥰 Imádjuk őket... maradandó élmény lesz ez számunkra!

Petra

Kültéri családi fotózás mint ajándék? Miért ne! Utalványért kérj ajánlatot üzenetben!

3 ok, amiért érdemes családi fotózásra jelentkezned:

A kültéri családi fotózás az egész családnak szól

Lehettek 2 fős vagy akár 20 fős család! Ha hozni szeretnéd unokatestvéreidet, nagybácsikat, nagyszüleidet arra is lehetőségetek van! De bármennyi is legyen a létszám, a fotózás az egész családnak szól. Még a négylábúaknak is… A kültéri családi fotózás nagyszerű lehetőség arra, hogy összegyűljetek. Lehettek fiatal családok kisbabával, vagy a gyerekek már felnőttek és kirepültek a fészekből –  mindenki részt vehet.

Szabadtéri fotók

Emlékőrzés

Biztos vagyok benne, hogy nem tudod elhinni, milyen gyorsan repülnek a hónapok, mióta megszülettek a gyerekek. Ahogy idősebbek lesznek, az idő mintha felgyorsulna, és te csak próbálsz belekapaszkodni azokba az édes részletekbe az arcukon. Vagy a rájuk jellemző mozdulatokra, grimaszokra, amik folyamatosan átalakulnak.

És itt jön képbe a családi fotózás fontossága. Azoknak a csodálatos emlékeknek megörökítése, amelyek díszítik majd otthonod falait, és amelyeket a család egésze visszanézhet a következő években.

Minden alkalommal, amikor ránézel a falon lévő portrékra, mosolyt csalnak az arcodra

Manapság mindannyian rohanunk, loholunk a teendőink után. Ritka, hogy időt szánjunk arra, hogy átgondoljuk és értékeljük a családunkat. Viszont a képek a falakon rávesznek minket arra, hogy akár csak egy pillanatra is gyönyörködjünk az életünk legfontosabb személyeiben.

A családok állandóan növekednek és változnak. Majd jönnek a házasságok, az új apróságok, szeretteink elhunynak. Mindezek az élet természetes menetének részei, és ezek azok, amik formálják a személyiségünket. A fényképek megörökítik ezeket a fontos és értékes emlékeket. Szerintem fontos most megragadni a lehetőséget, még mielőtt a jövőben megbánnánk, hogy sajnáltunk időt fordítani családi fotózásra.

Családi fotós Debrecen

 A kismama és családi csomagokról illetve a fotózás részleteiről e-mailben küldök tájékoztatást az érdeklődőknek. 

Kültéri családi fotózás: csomagajánlatok és részletes tájékoztató

2014-ben indítottam el a fotós oldalam, így már 10 éve aktívan dolgozom fotográfusként. Esküvők mellett családi és portré fotózásokat vállalok. Szeretem az emberek közötti kapcsolatokat, őszinte pillanatokat megörökíteni. A blogomon az elmúlt évek tapasztalatát osztom meg anyukákkal, jegyesekkel, akik fotózást terveznek. További hasznos tippekért olvasd el a többi bejegyzésem.