Esküvői helyszínek

Esküvői helyszínek – Találd meg a hozzátok illőt!

Az esküvői helyszínek kínálatában könnyen elvesznek a jegyespárok. Az esküvő tervezésének egyik legfontosabb része, egy olyan helyszín megtalálása, amely megfelel az igényeidnek. Ebben a bejegyzésben megvizsgáljuk, hogyan kezdheted el a keresést és mire érdemes figyelned mielőtt szerződnétek.

Esküvői helyszínek keresése - Így fogj hozzá!

Rengeteg dologra kell figyelned, amikor megpróbálod megtalálni azt a tökéletes esküvői helyszínt. Nem csak a megközelíthetőség, a stílus, hanem az ár is egy fontos tényező. Egy realisztikus költségvetés segíthet abban, hogy a későbbiekben kevesebb kompromisszummal járjon a szervezés.

Esküvői helyszínek, TB-Ranch
 • Az esküvő dátuma – Azt javaslom a pároknak, hogy amennyiben nincsen jelentőssége az időpontnak, hagyatkozzanak az esküvői helyszínek által javasolt dátumokra. Érdemes a hivatalnál és az egyháznál is csaj azután jelentkeznetek, hogy a kiszemelt helyszínnel fixáltátok a napot.
 • Árkategória – Az egyik legfontosabb döntő tényező egy helyszínnél, hogy megengedheted-e magadnak. Ha egy helyszín túlmutat a költségvetéseden, inkább vegyétek le a listáról!
  • Násznép mérete – Semmi értelme olyan esküvői helyszínek között kutatni, ahol nem fér el az összes vendéged. Az a verzió is felmerülhet, hogy a helyszínnél van egy minimum vendégszám, amit egy kisebb létszámú esküvő esetén lehet már nem értek el. Máris szűkül a versenyzők listája.
  • A saját igényeitek – A te specifikus elklépzeléseid is meghatározzák az esküvői helyszín típusát, amit keresel. Például lehet, hogy olyan helyszínt szeretnél, ahol bőséges lehetőség van fényképek készítésére, jó borválaszték van, és van egy nászutas szoba, ahol készülődhettek. Ha egy helyszín estében legalább két ilyen szempont nem teljesül, talán érdemes levenni a listáról.
Fekete Farm esküvő
 • A helyszín stílusa – Ha a stílusod modern és elegáns, próbálj olyan helyszínt találni, ami illik az ízlésedhez. Valószínű magyaros csárdákat nem érdemes meglátogatnotok. Viszont, ha természetközeli, laza hangulatú esküvőre vágytok, a belvárosi éttermek valószínű nem titeket céloznak meg.

Potenciális esküvői helyszínek

Fontold meg, hogy néhány potenciális esküvői helyszínt választasz, amelyeket könnyen össze tudsz hasonlítani. Készíts akár egy táblázatot, amiben minden lényeges információt összeírhatsz. Az olyan alapvető tényezőkön túl, mint a menüár gyűjtsd össze, hogy milyen szolgáltatásokat nyújtanak. Például van-e kültéri és beltéri ceremónia helyszínük? Anyakönyvvezető is össze adhat ott benneteket vagy csak szertartásvezető? Szálláshelyekkel rendelkeznek-e? A környezet esztétikus-e, akár a kreatív fotózást is meg tudjátok ott tartani? 

Debreceni esküvői helyszínek

Írd le őszintén, hogy amikor ott jártatok, mi volt az amit imádtatok és mi volt az, ami egyáltalán nem tetszett. Esetleg nem tudsz saját dekorossal, virágossal dolgozni a helyszínen? Akár több rendezvényt is lebonyolítanak párhuzamosan, így nem csak ti lesztek az adott helyszínen? Nincs alternatívájuk rossz idő esetére, ahol megtarthatjátok a szertartást? 

Az esküvői helyszíni költségvetésedVégül, és legfontosabban, az esküvői helyszíni költségvetésednek jelentős tényezőnek kell lennie, amikor az ideális helyszín után kutatsz a nagy napodra!

3 dolog, amiről tudnod kell mielőtt kiválasztod a helyszínt

Bár minden helyszín más, íme néhány dolog, amit érdemes tudnod, mielőtt kiválasztanád az esküvői helyszínedet.

Szabolcs esküvői helyszínek

A helyszín koordinátora, rendezvényszervezője

Vannak olyan esküvői helyszínek, ahol a tulajdonossal zajlik a kommunikáció, de egyre több helyen külön rendezvényszervezővel is találkozhattok. Ő lesz az első számú kapcsolattartód, vele fogsz minden változtatásról, felmerülő kérdésről egyeztetni.

FONTOS: A helyszín rendezvényszervezője nem a te esküvőszerveződ. Az esküvőszervezők önálló szolgáltatók, akiket akár ti is felkérhettek, de nem az esküvői helyszínek biztosítják őket. A helyszíni koordinátor főként azért felel, hogy az összes háttérszervezés, például az ételek tálalása, zökkenőmentesen menjen a nagy napodon.

Szempontok, amik alapján megállapíthatod, hogy jó-e az adott koordinátor

 • Válaszkészség: Egy jó rendezvényszervező gyors és figyelmes kommunikációval rendelkezik. Időben kell válaszolnia az e-mailekre és telefonhívásokra. A gyors és megbízható kommunikáció elengedhetetlen a gördülékeny tervezési folyamathoz.
 • Tudás és szakértelem: Egy kompetens koordinátornak magabiztosismeretei kell legyenek a helyszínéről és az eseményszervezésről általában. Képesnek kell lennie válaszolni a kérdéseidre, útmutatást adni a tapasztalatai alapján. A szakértelmüknek nem csak a helyszínre kell kiterjednie, hanem az esemény logisztikájának és koordinációjának különböző aspektusaira is.
Stílusos esküvői helyszínek
 • Rugalmas hozzáállás: Elengedhetetlen tulajdonság a rendezvények világában a jó alkalmazkodó képesség. Nyitottnak kell lennie alternatív lehetőségek megbeszélésére, különleges kérések figyelembevételére (ésszerű határok között), és kreatív megoldásokat kell találnia az esetlegesen felmerülő kihívásokra. Proaktívnak kell lennie a megoldások megtalálásában.
 • Szervezettség: Egy kompetens koordinátor kiváló szervezői készségekkel rendelkezik. Egyértelmű idővonalat kell biztosítson az eseménytervezési folyamat fontos mérföldköveiről, határidőkről és feladatokról. Ide tartoznak olyan teendők, mint a szerződéskötés, a felszolgálók koordinálása és az esemény előkészítése.
 • Ügyfélvélemények: Ellenőrizd a korábbi párok visszajelzéseit és az online véleményeket a helyszín rendezvényszervezezőjéről és szolgáltatásaikról. Ezek értékes, valódi betekintést nyújthatnak a teljesítményükbe és a professzionalizmusukba.
Esküvői fotók Luby kastély

Mindenek felett bízz a megérzéseidben. Egy jó koordinátor megnyugtatóan hat rád, meghallgat, és megért. Fontos, hogy kiépíts egy pozitív munkakapcsolat a következő hónapokra.

Szerződéskötés fontossága

Talán az egyik legkritikusabb lépés a szerződés aláírása. Ez az a dokumentum, amely rögzíti az összes kötelezettséget, amelyeket mind te, mind pedig az esküvői helyszín vállal. Hatalmas felkiáltójel, ha a nem szeretnének szerződést kötni, csak szóbeli megállapodásra akarnak benneteket rávenni!

Luby kastély esküvő

Miért fontos a szerződés?

 • Biztonság és jogi védelem: A szerződés védelmet nyújt mindkét félnek az esetleges viták és problémák esetén. Ha minden részletet írásban rögzítettek, könnyebben megoldhatók az esetleges nézeteltérések.
 • Költségvetés: A szerződésben rögzített összegek és feltételek segítenek abban, hogy tisztában legyél a várható költségekkel és elkerüld a váratlan meglepetéseket a nagy nap előtt.
 • Szolgáltatások és határidők: A szerződésben leírtak pontosítják, hogy milyen szolgáltatásokat kell nyújtania az esküvői helyszínnek, és milyen határidőkkel kell ezeket teljesíteni.

Mire figyelj a szerződés aláírása előtt?

 1. Alapos átolvasás: Ne hagyd figyelmen kívül az apróbetűs részeket. Olvasd el alaposan az összes oldalt, és ne habozz kérdéseket feltenni, ha valami nem világos.
 2. Fizetési feltételek
 3. Lemondási feltételek: Fontos, hogy tisztában legyél a szerződésből való kilépés lehetőségeivel és feltételeivel, ha váratlanul változnának a tervek.
 4. Vis major esetek: pár évvel ezelőtt a világjárvány kapcsán gyakran felmerülhetett ez a passzus a szerződésekben. Természetesen nem csak járványokra, hanem természeti katasztrófákra és más külső hatásokra is vonatkozik a kifejezés. Érdemes megfogalmazni, hogy mikor mentesülnek a felek kártérítési kötelezettség alól, stb.
Esküvői helyszínek, dekoráció

Személyes helyszínbejárás akár egy Nyílt nap alkalmával

Míg a fényképek és a weboldalak sokat elárulhatnak a helyszínről, semmi sem helyettesítheti a személyes tapasztalatot. Ezért érdemes lehet részt venni akár egy Nyílt napon, ha az adott helyszín ilyen rendezvényt szervez. Ezek az események lehetőséget nyújtanak arra is, hogy berendezve, dekorálva is megnézd az adott helyszínt, megkóstold a menüt és más, ajánlott szolgáltatókkal is megismerkedj.

Magyar Talléros esküvő
Nyírtass esküvő
Magyar Talléros Nyírtass esküvő

Miért fontos a személyes helyszínbejárás?

 • Valósághű kép: Megtapasztalhatod az épület vagy a kert hangulatát, és megnézheted, hogy az adott helyszín valóban megfelel-e az elképzeléseidnek és igényeidnek. A fotókon akár picit tágasabbank is tűnhet a tánctér, vagy árnyékosabbnak a szertartási helyszín.
 • Kérdések és megbeszélések: A helyszíni látogatás során lehetőséged van közvetlenül beszélni a helyszín koordinátorával vagy tulajdonosával, és feltenni azokat a kérdéseket, amelyek felmerültek benned. Gyorsabb, hatékonyabb lehet az információáramlás mint e-mailben.
 • Kreatív tervezés: Könnyebb elképzelni, hogyan rendezheted be az esküvőt és hogyan használhatod ki a környezetet a legjobban. Ez inspirálhat, elindíthat benned egy kreatív folyamatot, egyedi ötleteket a dekoráció vagy a fotózás kapcsán is. 
 • Kényelem: A személyes helyszínbejárás során meggyőződhetsz arról, hogy a helyszín megfelelően karbantartott-e, komfortos lesz-e a vendégek számára. Ezenkívül jobban megértheted az esetleges logisztikai kihívásokat, például a parkolás vagy a vendégek elszállásolása terén.
Esküvői ceremónia

Mit érdemes megfigyelni a helyszínbejáráson?

 1. Elrendezés: Ismerkedj meg az épület és a kert elrendezésével, beleértve a ceremónia helyszínét, az éttermi részt és a táncteret.
 2. Fényviszonyok: Figyeld meg, hogy hogyan változnak a fényviszonyok a napszak függvényében, különösen, ha terveztek kültéri ceremóniát vagy kreatív fotózást.
 3. Közlekedés és parkolás: Ismerkedj meg a parkolási lehetőségekkel és a helyszínhez vezető útvonalakkal, útminőséggel. Gondolj arra, hogy pár napig tartó esőzés után is valahogy el kell jusson a násznép a helyszínre.
Esküvői helyszínek Debrecen környékén

12 kérdés, amire választ kell adjanak az esküvői helyszínek

 • Milyen szabad dátumok elérhetők? Nyilvánvalóan ezzel kell kezdened. 
 • Lesz-e másik esküvő vagy esemény lefoglalva ugyanarra a napra? A helyszín méretétől függően előfordulhat, hogy ugyanarra a napra másik esküvő vagy rendezvény is le van foglalva. Ez akkor is meghatározó lehet, ha intimebb esküvőt szeretnél.
 • Mennyi a foglaló? Vannak-e egyéb, az árban nem szereplő díjak? Néha ezeket a plusz költségeket csak az apróbetűs részben írják. Győződj meg róla, hogy minden költséget és magyarázatot megkapsz, mielőtt bármit aláírnál.
 • Mikor kell megadnunk a végső vendégszámot? Nyilvánvalóan nem tudsz jelentős változtatásokat végrehajtani a foglalás után, de vannak olyan dolgok, amikhez szükség van némi rugalmasságra az esküvői helyszínek részéről.
 • Muszáj az általuk ajánlott szolgáltatókkal szerződnöm? Az esküvői helyszínek többségének vannak partnereik, de tisztázzátok, hogy csak velük szerződhettek, vagy más szolgáltató is dolgozhat náluk? 
 • Van-e náluk rendezvényszervező/koordinátor? Ez plusz költésget jelent?
 • Akadálymentesített-e a helyszín?
 • Lesz-e elegendő parkolóhely?
Csokonai étterem esküvő
 • Milyenek a dekorációra vonatkozó szabályok? Például gyertyákat alkalmazhattok a teremben? A főasztal mögötti falra milyen formában rögzíthettek dekorációs elemeket, stb.
 • Van-e alternatív helyszín eső esetén? A kültéri ceremóniák valóban fantasztikusak, de ne felejtsd el ellenőrizni a biztonsági tervet! A legtöbb helyszínnek van valamilyen beltéri alternatívája, de ne felejtsd el megkérdezni, elég nagy lesz-e, hogy a násznép teljesen beférjen.
 • Vannak-e palackbontási díjak, vagy lehet saját alkoholt hozni?
 • Mikor kell elhagyniuk a helyszínt a vendégeknek? Le kell-e állítani a zenét egy bizonyos ponton? Van-e hangerőre vonatkozó szabályozás?

6 trükk, amivel az átlagos esküvői helyszínek káprázatossá válnak

Majdnem minden helyszín átalakítható, ha már tudod, milyen megjelenésre vágysz. Ebben egy profi dekoros és virágos a segítségedre lehet.

Drapériák: Ne a művelődési házas gyűrött, műszálas drapériáira gondolj! Az esküvőhöz tüll, muszlin, szatén és más finom anyagokra lesz szükséged. A drapériák segítenek:

 • elfedni a falakat és a kellemetlen dolgokat az esküvői helyszínen
 • lágyabb megjelenést és hangulatot adni a helyszínnek
 • elegánsabbá tenni a helyszínt
 • romantikusabbá tenni az esküvőd atmoszféráját és megjelenését

Ezzel a sok semleges színű drapériával a helyszín olyanná válik, mint egy üres vászon. Ezután bármilyen témát, stílust és színrendszert használhatsz az esküvődre.

Vintage esküvő a Golf étterem Debrecenben

Dekorációs elemek: A dekoráció segít meghatározni az esküvő stílusát, ünnepivé varászolja a helyszíneket. Ha az esküvőtöknek van egy meghatározott témája vagy stílusa, hangsúlyozd ki tematikus díszítéssel. Például, ha vidéki vagy rusztikus esküvőt terveztek, jöhetnek a szalmabálák, a fa dekorációk, vagy akár a vintage kiegészítők.

A Pinterest tele van esküvői ötletekkel, tehát ha már tudod, mi a stílusod, bátran keress ötleteket, színkombinációkat.

Virágok: Még művirágok, szárazvirágok is használhatók a helyszín vonzóbbá tételére, de nem biztos hogy sokat spórolsz velük az élő verziójukkal szemben. 

Őszi esküvői asztaldísz

Fotófalak: Nem csak interaktív elemek, amik előtt a vendégek képeket készíthetnek, de eltakarhatnak kevésbé esztétikus sarkokat is. 

Világítás: Nincs egyszerűen romantikusabb és varázslatosabb dolog a tökéletes világításnál egy esküvőn. A lágy fények kellemes hangulatot teremtenek.

Használj gyertyákat, ha engedélyezi a helyszín, vagy fényfüzéreket. A tündérfényeket akár az asztaldíszekbe is elrejtheted. A kinti ösvények mentén, vagy a teraszokon is helyet kaphat néhány lámpás, ami szó szerint emelheti az esemény fényét. Keress az esküvőd hangulatához illő lampionokat, világító betűket vagy trendi neon felriatokat.

Bútorok: Ha nem vagy kibékülve az esküvői helyszínek székszoknyás megoldásaival, fontold meg, hogy minőségi székeket bérelj. Ezeken felül kanapékat és puffokat rendelhetsz a teraszra vagy az előtérbe, ahol kényelmesen beszélgethetnek a vendégek.

Remélem a fenti gyakorlati tippek alkalmazásával élvezetessé és hatékonnyá válik számotokra az esküvői helyszínek közötti válogatás!

Ha az esküvőtöket szervezitek és még nincs meg hozzá a fotós, vedd fel velem a kapcsolatot üzenetben!

2015-ben fotóztam először esküvőt és a műfajba egyből beleszerettem. Az esküvők mellett családi és portré fotózásokat vállalok. Szeretem az emberek közötti kapcsolatokat, őszinte pillanatokat megörökíteni. A blogomon az elmúlt évek tapasztalatát osztom meg a jegyesekkel és a fotózásra érkezőkkel. 2024-től esküvőszervezőként is segítem a párokat. További hasznos tippekért olvasd el a többi bejegyzésem.