Aki személyessé varázsolja a ceremóniát – Majer-Kálmán Bori, szertartásvezető

Az elmúlt években, ugyan szolgáltatóként voltam jelen esküvőkön, többször is könnyekig meghatódtam egy-egy szertartáson. Engem leginkább a polgári ceremóniák tudnak megérinteni, hiszen ezek a percek jobban illeszkedhetnek a párok személyiségéhez. Persze ez a varázslat csak akkor jöhet létre, ha felkészült és lelkiismeretes szakemberre bízzuk a szertartásvezetést. Majer-Kálmán Bori egy olyan szertartásvezető, aki szívvel-lélekkel végzi a feladatát. Emlékezetes, megható, olykor humoros, de mindenképpen az ifjú pár személyiségéhez passzoló szöveggel készül a nagy napra.

Hogyan találtad meg a szertartásvezetői szakmát?

A lehetőség mondhatom azt, hogy sorsszerűen érkezett. Olyan típus vagyok, aki mindig nyitottan figyeli a világot és kutatom a lehetőségeket, továbbá sosem tudok megülni a fenekemen. Van bennem egyfajta motor, ami hajt az új álmok, vágyak felé, és ha éppen nyugalmasabb időszakom lenne, akkor pirosan kezd villogni bennem a jelzőlámpa, hogy valami új dologban kellene kipróbálni magam. Talán így történt akkor is, amikor szembejött velem az esküvői szertartásvezető tanfolyam hirdetése és valahogy éreztem a zsigereimben, hogy nekem erre jelentkeznem kell. Szuper dolog, hogy a férjem mindig mindenben támogat, így bátorított, biztatott és 2018. őszén le is vizsgáztam.

Miért ajánlod a pároknak, hogy szertartásvezetőt kérjenek fel a nagy napra?

Amikor elkezdtem ezt a szép hivatást, megfogadtam magamnak, hogy nem leszek egy haknizó szertartásvezető, aki nem tudja megélni az adott pillanatot, mert már éppen sietni kell a másik esküvőre. Naponta legfeljebb kettő, de inkább egy szertartást vállalok, hogy a mennyiség ne menjen a minőség rovására, így nyugodt szívvel fel tudok készülni és kellő figyelmet tudok fordítani a párjaimra. Úgy gondolom, hogy ez a nap róluk szól, így az ő történetüket mesélem el, nekik adok olyan gondolatokat, amikre remélem évek múlva is jó szívvel fognak emlékezni. A meghittség talán a legfontosabb, hogy a szertartáson tényleg az ifjú pár története elevenedjen meg. Emellett nagyon fontos számomra a kreativitás, minél különlegesebb, minél egyedibb pillanatokat adni az ifjú párnak és az egész násznépnek.

esküvői szertartásvezető debrecen

Melyik a kedvenc momentumod az esküvőkön?

Egyértelműen a szülőköszöntés. Nagyon szerető családban nőttem fel, ahol a legnagyobb érték az összetartás és egymás segítése. Az a pillanat, amikor látom a párjaim szemében összegyűlt könnycseppeket (a vőlegényeknél is… 🙂 ), miközben megköszönöm a nevükben a szülőknek az eddig kapott gondoskodást, szeretetet és támogatást, nagyon meg tud hatni. Nekem is van olyan pillanat amikor meg kell állnom, és a torkomban lévő gombócot le kell küzdenem, hogy folytatni tudjam a beszédet.

Mi az az útravaló, amit minden párodnak igyekszel átadni?

Az, hogy ne adják fel az első akadálynál. Sajnos azt a világot éljük, hogy ha valami elromlik körülöttünk, nem a megjavítása jut elsőként eszünkbe, hanem, hogy veszünk egy újat… Tökéletes házasság nincs, hiszen mindannyian tökéletlenek vagyunk, de ha az évek alatt formálódunk, csiszolódunk, alkamazkodunk a másikhoz és szeretettel állunk a mindennapokhoz, akkor hiszem, hogy a házasság egy életre szólhat. Bármilyen felgyorsult is körülöttünk minden, azt szoktam tanácsolni a párjaimnak, hogy mindig legyen idejük megállni egy percre, egymásra nézni, összenevetni és megölelni egymást. Ezekre sosem szabad sajnálni az időt!

Tudnál ajánlani olyan “szertartást”, amivel különlegesebbé tehetjük a ceremóniát?

Évekkel ezelőtt a homokceremónia és a közös gyertya meggyújtása állt a toplista helyeken az esküvői ceremóniákat tekintve. Sok pár a mai napig ragaszkodik ezekhez a hagyományos momentumokhoz, azonban mindig igyekszem a párokat ebből a kicsit ”retro” állapotból kibillenteni és új vizekre terelni őket, hogy ne féljenek kreatívnak lenni. 

esküvői homokceremónia

Személy szerint az egyik kedvencem a faültetés, hiszen megannyi szimbólummal bír. Fák nélkül elképzelhetetlen lenne az élet a Földön. A fa hozzánk hasonlóan növekszik, áll, virágzik, termést hoz, öregszik. Nagyon szép pillanat, mikor a fiatalok az első közös fájukat együtt ültetik el esküvőjük napján. 

A másik kedvencem, amit kiemelnék, az időkapszula. Ebben az esetben arra kérem az ifjú párt, hogy az esküvő előtt titokban írják meg egy papírra, hogyan is képzelik el magukat és az életüket 10 év múlva. A szertartáson ezeket a “titkos leveleket” egy szép gravírozott, lakattal lezárt fadobozba zárjuk, a doboz kulcsait pedig az általuk választott 2 főnek adjuk oda a ceremónia során. A kiválasztott kulcsőrzők is ott szembesülnek ezzel a szép feladattal, ami nagyon meghatóra szokott sikerülni.  Ezenkívül manapság a ceremóniáknak már csak a képzelet szabhat határokat…:)

Ha kíváncsi vagy Bori szertartásvezető munkásságára látogasd meg a Facebook oldalát, ha pedig kicsit személyesebb tartalmak is érdekelnek, ajánlom a Youtube csatornáját.
A blogbejegyzés nyitóképét Kálmán Dóri készítette.

2015-ben fotóztam először esküvőt és a műfajba egyből beleszerettem. Az esküvők mellett családi és portré fotózásokat vállalok. Szeretem az emberek közötti kapcsolatokat, őszinte pillanatokat megörökíteni. A blogomon az elmúlt évek tapasztalatát osztom meg a jegyesekkel és a fotózásra érkezőkkel. 2024-től esküvőszervezőként is segítem a párokat. További hasznos tippekért olvasd el a többi bejegyzésem.

Ha hasznosnak találtad a cikket mentsd el későbbre az esküvős Pinterest mappádba!

esküvői szertartásvezető debrecen