Ki lenne számomra az ideális esküvői fotós?

Ki lesz az ideális esküvői fotós? Segíteni fog feloldódni a kamera előtt? Könnyű lesz vele a kommunikáció és gyorsan válaszol az üzeneteimre? Ki lesz az, aki észrevétlenül dokumentálja majd a legmeghatóbb pillanatokat a nagy napon? Segít majd megtalálni a hozzánk passzoló fotózási helyszínt?

A barátaim, de még az ügyfeleim is gyakran felteszik a kérdést: “Na és a fotóst ki fotózza majd?” Minden túlzás nélkül mondhatom, hogy nagyon sok tehetséges, szakmailag felkészült fotós tevékenykedik az esküvői szakmában, így ha csak technikai szempontok alapján kéne szűkítenem a kört akkor nagy bajban lennék. Akkor mégis mik lesznek a szempontok?

Esküvői fotós Debrecen

Szempontok az ideális esküvői fotós megtalálásához:

Stílus

Nem mindegy, hogy pl fine art, vagy dokumentarista képeket szeretnénk viszontlátni a nagy napról. Ugyanennyire fontos a fotós ízlése, az utómunkájának hangulata, a rá jellemző színvilág. Ha esetleg nekem jobban tetszenek a légies, világos fotók, nem fogok olyan fotográfust felkérni, akinek a kicsit moody, sötétebb hangulat a védjegye.

Személyiség

Közhely, de elengedhetetlen a kölcsönös szimpátia! Ha belegondolsz az esküvőd napján az a személy, akit legtöbbet látsz a párodon kívül az a fotósod. Nem túlzok… Az előkészületektől kezdve a hajnali dorbézolásig az árnyékodként követ majd. Látni fogja a nehezebb, feszültebb pillanatokat, azokat a helyzeteket amikor eluralkodnak rajtatok az érzelmek, tehát az intim buborékotokba fog belépni.

Egy olyan személy kell melletted álljon, aki empátiával kísér benneteket, könnyen alkalmazkodik a váratlan helyzetekhez és elengedhetitek magatokat a társaságában. Egy kis humorérzék sem árt. Az esküvőtök napján nem “csak” a fotósotok lesz az illető, hanem kicsit a segítőkész barát szerepét is betölti.

esküvői fotós

Nekem ez a két szempont lesz a legfontosabb, ha eljön a választás ideje. Ezért nem csak árajánlat listákat fogok majd összehasonlítani, hanem akár személyes találkozók során igyekszem megtalálni fotósból is az igazit!

Ne csak a kreatív fotózások alapján dönts!

Sok menyasszonytól kaptam azt a visszajelzést, hogy hiába elérhető ma már az interneten rengeteg esküvői fotós portfóliója, a választás mégse egyszerű. A leggyakoribb indok, hogy csak a kreatív fotózások alkalmával készült portrékat szokták publikálni a párokról. Kevés honlapon találnak képeket pl. a szertartásokról, a buli eseményeiről, vagy az előkészületekről

Azt tanácsolom, hogy a számotokra szimpatikus fotósoktól az árajánlatkéréskor bátran kérjetek legalább egy teljes esküvői anyagot! Sokkal teljesebb benyomást kaphattok, így a fotósok munkáiról, a képek és az utómunka stílusáról. 

Az én esetemben a honlapomon, az esküvői galériában találhattok a lagzik napján készült fotókat, de természetesen e-mailben én is szívesen küldök teljes anyagot.

Ideális esküvői fotós megtalálása - ezek a kifogások választanak el tőle!

"Még sok időnk van, majd később döntünk."

Ne essetek abba a hibába, hogy halogatjátok a szolgáltatók foglalását. A fotósok 2024-es naptára már egy ideje nyitva van, így akár a Ti dátumotokra érkezhettek már érdeklődő üzenetek a kiszemelt fotográfusnál…

"Nem vagyunk biztosak a költségekben."

Az esküvői fotós díja jelentős befektetés, de az általa megőrzött emlékek értéke pénzben nem kifejezhető. Egyértelműen számítanak az árak, de kérlek, ne ez legyen a legfontosabb szempont mikor kiválasztjátok a fotóst!

"Nem tudjuk, milyen stílust szeretnénk."

Mielőtt elvesznétek a rengeteg ajánlatban, beszéljétek meg a párotokkal, hogy mik a legfontosabb elvárások az esküvői képekkel kapcsolatban. Milyen színvilágú, hangulatú felvételek szólítanak meg benneteket igazán. Ha ezeket előzetesen tisztázzátok, könnyebb lesz a választás.

Ők már elégedettek a választott fotósukkal:

Betti készítette a jegyes és az esküvői képeinket is. A fotózások nagyon jó hangulatban teltek, Betti remekül ránk hangolódott. Gyönyörű díszdobozban kaptuk a képeket, amikért odáig vagyunk! A rokonok és a barátok is dicsérték az elkészült munkát. Csak ajánlani tudjuk a Malom fókuszt!

Panni

A legjobb döntés volt Bettit felkérni az esküvői és a kreatív fotózásunkra. Nemcsak egy nagyszerű fotóst de egy csodálatos embert ismerhettünk meg a személyében, aki végig segített minket a nagy napon és gyönyörűen örökítette meg a legfontosabb pillanatokat. Kedves Betti! Még egyszer köszönjük a munkád, imádjuk a fotókat!

Fanni

Ha az esküvőtöket szervezitek, de még nincs meg hozzá az ideális esküvői fotós, vedd fel velem a kapcsolatot üzenetben!

2015-ben fotóztam először esküvőt és a műfajba egyből beleszerettem. Az esküvők mellett családi és portré fotózásokat vállalok. Szeretem az emberek közötti kapcsolatokat, őszinte pillanatokat megörökíteni. A blogomon az elmúlt évek tapasztalatát osztom meg a jegyesekkel és a fotózásra érkezőkkel. 2024-től esküvőszervezőként is segítem a párokat. További hasznos tippekért olvasd el a többi bejegyzésem.