esküvőszervező Dankó Réka

Kicsoda az esküvőszervező és miben segít valójában?

Az amerikai romantikus filmek hatására sok sztereotípia él a fejünkben az esküvőszervezőkkel kapcsolatban. Flancolásnak tűnhet, pedig rengeteg terhet levesz az ifjú párok válláról, ha valaki a rutinjával, felkészültségével segít megszervezni egy akkora volumenű rendezvényt mint egy esküvő. Az előítéletek eloszlatásához Dankó Rékát, a Reka Danko Events megálmodóját kérdezem a hivatásáról, egy esküvőszervező valódi feladatairól.

Kiknek ajánlod az esküvőszervező szolgáltatást?

Gyakran hallom azt a sztereotípiát, hogy “Minek nekünk esküvőszervező, mi is meg tudjuk szervezni” – persze, hogy mindenki meg tudja, de nem mindegy, hogy hogyan és milyen lesz az az esküvő, illetve a pár  hogyan élik meg a szervezés folyamatát. A szervezés egy nagyon összetett folyamat, sok-sok stresszel jár, nem utolsó sorban pedig sok éves tapasztalat és szaktudás szükséges hozzá. Jobb esetben a párnak egy esküvője van, míg a szervezőnek a szezonban hetente van legalább egy. Én minden olyan párnak ajánlom, akinek igénye van arra, hogy egy precízen megszervezett, egyedi esküvője legyen.

Én nem dolgozom sablonokkal, minden pár esküvőjét személyre szabva, az ő igényeikhez mérten szervezem meg. Általában elfoglalt párok keresnek meg, akiknek kevés idejük marad a szervezésre, és azt a kevés szabadidőt is kikapcsolódással, egymással töltenék, helyszínek és szolgáltatók keresgélése a millió részlet leegyeztetése helyett.

Sok olyan pár keres fel, ahol az egyik fél magyar, a másik pedig külföldi, és Magyarországon szeretnék az esküvőt megtartani. De az is gyakori, hogy mindketten külföldön élnek, és se idejük se kapacitásuk a szervezésre. Legnagyobb örömömre olyan párok is vannak ,akik külföldiek és itt élnek. Vagy egy utazás során látogattak el hazánkba, vagy már itt élnek, és itt szeretnék megtartani az esküvőjüket. 

Az esküvőn végig jelen vagy, vagy kizárólag a szervezés folyamatában veszel részt?

esküvőszervező Dankó Réka

Forrás: RR pictures

A szolgáltatásaimat illetően számos variáció közül választhatnak a párok, és ezeket is próbálom minél személyre szabottan megalkotni. Nálam nincsenek sablon csomagok, hiszen nincs két egyforma esküvő, minden esetben mások az igények.

De egyébként  teljes körű szervezés és lebonyolítás a legnépszerűbb a párok körében, hiszen elejétől a végéig fogom a kezüket. Végigkísérem őket az esküvői folyamatokon a tervezéstől a kivitelezésig, a nap minden részletének összehangolásával. A lebonyolításnak is nagy szerepe van ebben, hiszen tapasztalataim alapján akár mikroesküvőről vagy 150-200 fős eseményről van szó, a pároknak hatalmas segítség a szervező aznapi jelenléte.

Alkalmi tanácsadásra is van lehetőség, amely során a párokat kreatív ötletekkel és tanácsokkal látom el, ha sok a kérdés és a bizonytalanság, illetve elakadnak a szervezés valamely fázisában. Az óradíj alapú tanácsadás során a felmerülő problémákat is megbeszéljük, illetve  felhívom a figyelmüket az esetleges buktatókra. A tanácsadás, online és személyesen is kérhető.

Aki kizárólag csak abban kér segítséget, hogy szervezzem és egyeztessem le az esküvőjét, azt az elejétől kezdve tanácsokkal látom el, és végigmegyünk a folyamatokon, mint a teljes körű szervezésnél, de itt az aznapi lebonyolításon nem veszek részt.

Szolgáltatásként kérhető még a kizárólag aznapi lebonyolítás, az esküvő napjának koordinálása, hogy aznap minden a tervek szerint menjen, személyes jelenlét a nagy napon akár reggeltől – az utolsó programelemig. Az aznapi koordinációt azoknak ajánlom, akik nem szeretnének esküvőszervezőt fogadni, de a nagy napot biztos szakmai kezekre kívánják bízni. A koordinációt minden esetben megelőzik a párral és a szolgáltatókkal történő egyeztetés, pontosítás, forgatókönyvírás, tanácsadás, helyszínbejárás.

esküvői dekoráció Dankó Réka

Mikor érdemes felvenni a kapcsolatot veled?

Erre nincs szabály, nyilván az a legjobb, ha minél több időnk van a szervezésre. Van akivel 1,5 évvel az esküvő előtt kezdjük a közös munkát, és van akivel csupán 1-2 hónapunk marad a szervezési folyamatra, ami nehezebb, de annál nagyobb kihívást jelent. Ideális esetben a nagy nap előtt 1 évvel érdemes felkeresni, hogy időben legyünk és a párok válogathassanak a jobbnál-jobb szolgáltatók közül. A világban történő folyamatos változások miatt több utolsó pillanatos esküvőm is volt tavaly, amelyek a pár és a szolgáltatók rugalmasságának köszönhetően csodásan alakultak. 🙂

Esküvőszervező segítsége kisebb létszámú esküvőknél is hasznos lehet?

Természetesen. Egy kis létszámú esküvőnél is ugyanúgy indokolt lehet a szervező jelenléte, hiszen a programelemek és a helyszín, szolgáltatók tekintetében is jó, ha van aki megszervezi, leegyezteti és koordinálja a nagy napot. Nem mellesleg megnyugtató a pár számára az esküvőszervezői jelenlét.

Mi az a tanács, amit minden ifjú párnak elmondasz a nagy nap előtt?

A legfontosabb, hogy pihenjenek és lazuljanak az esküvő előtt! 😀

Azoknak a pároknak, akiknek teljeskörűen én szervezem az esküvőjét, általában nincs más dolguk az esküvő előtti 1-1,5 hétben, mint hogy pihenjenek és hangolódjanak a nagy napra. Ez sikerülni is szokott, hiszen az utolsó időszakra már mindent fixálunk. Akik tanácsadást vagy aznapi koordinációt kérnek tőlem, de nem én szervezem az esküvőjüket azoknak is szoktam tanácsolni, hogy minél többet pihenjenek az esküvő előtti napokban. 

A másik fontos tanács, hogy lehetőségekhez mérten próbálják meg átélni minden percét, hiszen olyan gyorsan elröppen az a pár óra, hogy kettőt pislognak és a buli végén járnak. A harmadik jó tanácsom pedig az, hogy ne akarjanak mindenkinek megfelelni. 🙂

Melyik volt a legneccesebb szituáció, amit szervezés során meg kellett oldanod?

esküvői fotós debrecen

Sok-sok ilyen eset volt, de amit leginkább kiemelnék, és erősíti az esküvőszervező személyét, hogy az esküvő előtti nap betegségre hivatkozva lemondta az egyik szolgáltató, és hirtelen kellett újat keresni a helyére. Az esküvőszervező ilyenkor is, a kapcsolatait bevetve mindent megtesz az új, és megfelelő szintű szolgáltató megtalálására.

Nem is olyan rég egy olyan helyzet is adódott, amikor menyasszonyrablás közben a menyasszony elesett, és azon nyomban a segítségére siettem. Vagy olyan eset is volt, amikor a vendégvárásnál egy kisfiú ráharapott egy üvegpohárra. Volt olyan is, hogy a dekoráció utolsó pillanatos átrendezését kellett megoldanunk a helyszínen, vagy felborult egy óriási váza, mert az egyik vendég véletlenül nekiment. Másik alkalommal  a sütemény sérült meg szállítás közben, mert az autó, ami szállította egy kátyúba hajtott.

Mind-mind olyan dolgok ezek, amiket a vendégek nem látnak, de a szervező a háttérben egyből a pár, a vendégek és a szolgáltató segítségére siet, és legjobb  tudása szerint cselekszik, megoldja ezeket.  Sok apró részletből áll egy esküvő, mindig történnek váratlan helyzetek, de az esküvő elengedhetetlen része. A munkám során törekszem arra, hogy ezeket a szituációkat a pár és a vendégek a legkevésbé se érzékeljék, és felhőtlenül élvezhessék a nagy napot.

Milyen platformokon lehet téged elérni? Online is történhet a kapcsolattartás?

Körülményektől függően országosan vállalok esküvőket és annak minden részletében arra törekszem, hogy olyan legyen minden, ahogyan azt a pár megálmodta magának. Az Instagramon vagyok a legaktívabb, illetve próbálom naprakészen tartani a weboldalamat,  újabban próbálkozom a TikTok felületével is.

A megkereséseket a weboldalamon lévő kapcsolati fülön, illetve a hello@rekadanko.events email címen keresztül fogadom. Az esküvőszervezés, mint minden kapcsolat, bizalmon alapszik. Hiszek a kémia és a személyesség erejében, így a legtöbbször a párokkal az első alkalommal személyesen futunk össze egy finom kávéra, ahol egyeztetjük az esküvő részleteit és az elképzeléseiket. Ha ez valamilyen oknál fogva nem megoldható, például külföldön dolgoznak vagy elfoglaltak, lehetőség van online egyeztetésre is.

Elérhetőség:

Ha az esküvőtöket szervezitek, de még nincs meg hozzá a fotós, vedd fel velem a kapcsolatot üzenetben!

2015-ben fotóztam először esküvőt és a műfajba egyből beleszerettem. Az esküvők mellett családi és portré fotózásokat vállalok. Szeretem az emberek közötti kapcsolatokat, őszinte pillanatokat megörökíteni. A blogomon az elmúlt évek tapasztalatát osztom meg a jegyesekkel és a fotózásra érkezőkkel. 2024-től esküvőszervezőként is segítem a párokat. További hasznos tippekért olvasd el a többi bejegyzésem.