karácsonyi fotózás

5 tipp stúdiós karácsonyi fotózásra

Novemberben nem csak a plázákban van karácsonyi hangulat, hanem a műtermekben is. Stúdiós karácsonyi fotózás még nem ment ki a divatból, hiszen a családok évente legalább egyszer szeretnék megörökíteni a gyerekeket és erre kiváló alkalom lehet a karácsonyi időszak. Nem mellesleg a nagyszülőknek is kiváló ajándék az unokákról készített vászonkép vagy fotókönyv. Viszont a nyomdák az ünnepek előtt hosszabb átadási határidővel dolgoznak, ezért úgy tudják a fotósok garantálni, hogy a képek kézzelfogható formában is elkészülnek szentestére, ha novemberre vagy december legelejére szervezitek a fotózást. Íme néhány tipp, ha ti is épp stúdiós karácsonyi fotózásra készültök:

1. Legyetek pontosak

Érkezzetek időben, hagyjatok időt a parkolásra is. Vegyétek figyelembe, hogy előttetek és utánatok is jönnek fotózásra, így pontosan kell tartani a menetrendet. Ha túl korán érkeztek még nem fognak tudni titeket beengedni, ha viszont késtek a saját fotózásotok idejéből fogtok veszíteni.

2. Legyen nálatok cserecipő

Készüljetek váltócipővel, hiszen az összes stúdió szabályzata szerint cserecipővel mehettek be a terembe. Ez nem kell új legyen, csak tisztítsátok meg a talpát. Természetesen erre nincs szükség, ha zoknis, harisnyás vagy akár mezítlábas fotókban gondolkodtok.

karácsonyi fotózás
karácsonyi fotózás

3. Elég két outfit

Ne vigyétek magatokkal a fél gardróbot! Egy egy órás fotózás során két szettre jut kényelmesen idő. Azt is vegyétek számításba, hogy a kisebb gyerekek annyira nem szoktak rajongani az átöltözésért, ezért érkezzetek már egyből abban az outfitben, amiben a képeken szerepelni szeretnétek. A második összeállítás pedig legyen tartalék, ha jut rá idő és kedve is lesz a kicsiknek hozzá. Sokkal fontosabb, hogy a jókedvű, mosolygós arcukkal szerepeljenek a képeken, ezért nem szoktam erőltetni a ruhacseréket.

Az outfitek összeállításánál vegyétek figyelembe, hogy milyen stílusú és színvilágú lesz a teremben a dekoráció, hogy harmonikus legyen a megjelenésetek. Erről egyeztessetek a fotósotokkal! Kérjetek képeket a friss karácsonyi dekorációról, ne a tavalyi képekből induljatok ki, hiszen a legtöbb stúdió minden évben frissíti a berendezést.

4. Készítsétek fel a gyerekeket

Meséljetek a gyerekeknek a fotózásról. Mondjátok el, hogy lesz majd egy néni/bácsi, aki képeket fog róluk készíteni egy nagyon szép teremben. Pont úgy fog fotózni, mint anya vagy apa, csak nem telefonnal, hanem egy fényképezőgéppel. Hozzatok magatokkal 1-2 kedvenc játékot, vagy karácsonyi mesekönyvet, amivel leköthetjük majd a figyelmüket. Egy kicsi motiváció se szokott ártani, gondolok itt egy apró jutalomra. Volt olyan család, aki fotózás után elugrott sütizni, vagy megnézni az adventi vásárt. Így egy kerek családi programot varázsoltak a történetből. Nagyobbakkal még azt is meg lehet beszélni, hogy ez egy szuper titkos akció, meglepi készül a nagyinak és ebben már ők is segíthetnek. Higgyétek el, hogy ezekkel a módszerekkel a gyerekek is partnerek lesznek a fotózás során.

5. Kutyát vihettek, de…

Gyakori kérdés, hogy kutyát szabad-e magatokkal hoznotok. A rövid válaszom igen, a legtöbb stúdióban ez ma már nem okoz problémát! Annak viszont nézzetek utána, hogy van-e olyan kikötés a műterem szabályzatában, hogy csak kistestű kutyusokat fogadnak-e. 

Van olyan helyszín, ahol a fotózást 15 perccel korábban kell befejeznetek, hogy abban a néhány percben kitakarítsák a termet. Van ahol arra kérik a gazdikat, hogy a bútorokra egyáltalán ne engedjék fel őket és van ahol, ha saját takarót hoztok, a kanapéra is felmehetnek. Ami biztos kikötés, hogy a négylábú családtag legyen szobatiszta! Ezek az információk általában szerepelnek a stúdió honlapján, de telefonon is érdeklődhettek.

karácsonyi fotózás

A legfontosabb, hogy érezzétek jól magatokat és pozitív emlék maradjon a gyerekekben is a stúdiós karácsonyi fotózás. Bármilyen bizonytalanság esetén kérdezzétek bátran a fotósotokat!

Ha családi fotózásra szeretnél jelentkezni, vagy ajándéknak szánod, kérj ajánlatot üzenetben!

2014-ben indítottam el a fotós oldalam, így már 10 éve aktívan dolgozom fotográfusként. Esküvők mellett családi és portré fotózásokat vállalok. Szeretem az emberek közötti kapcsolatokat, őszinte pillanatokat megörökíteni. A blogomon az elmúlt évek tapasztalatát osztom meg anyukákkal, jegyesekkel, akik fotózást terveznek. További hasznos tippekért olvasd el a többi bejegyzésem.