Kültéri karácsonyi fotózás

Kültéri karácsonyi fotózás

A családi karácsonyi fotózás nem muszáj elcsépelt, pózokban feszengős kötelező program legyen. Idén próbáljatok ki egy új helyszínt és frissítsétek a családi albumot olyan képekkel, amin valódi önmagatokat látjátok viszont.

Kültéri karácsonyi fotózás

Kültéri karácsonyi fotózás előnyei

Olyan családoknak ajánlom, akik már megunták a stúdiók tökéletes karácsonyi dekorációját. Olyanoknak, akik nem akarnak azon izgulni, hogy nehogy valamiben kárt tegyenek a gyerekek, nehogy valamelyik dísz véletlenül eltörjön. Azoknak a családoknak, akik spontán, természetes képeket szeretnének magukról még karácsonykor is. Sőt! Pároknak is tökéletes alternatíva lehet egy adventi vásáros randevú megörökítése. Valószínű a férfiak is jobban élveznék a forralt borozást, mint egy kiöltözős fotózkodást a kandalló előtt. Majszoljatok kürtőskalácsot, gyönyörködjetek a karácsonyi fényekben, vagy akár korizzatok egyet, amíg a fotósotok elkészíti rólatok a legromantikusabb karácsonyi képeket.

páros karácsonyi fotózás
páros karácsonyi fotózás
téli eljegyzési fotó

Mire érdemes figyelni, ha kültéri karácsonyi fotózást terveztek?

Nagyon pici gyerekekkel lehet egy otthoni, vagy egy stúdiós karácsonyi fotózás még ideálisabb választás, hiszen a babákon annyi réteg ruha van, hogy leginkább csak a nózijuk látszik ki. Másfél-két éves kortól szoktam ajánlani a kültéri fotózást, mivel akkor már a gyerekek is aktívabban részt vehetnek a játékban. Akasztgathatják a gömböket a fára, fogócskázhatnak, ha szerencsénk van és egy kis havat is elcsípünk, akár hógolyózni, hóembert építeni is tudnak. 

Vegyétek számításba, hogy a téli hónapokban már korábban megy le a nap így maximum koradélutánra tudjátok időzíteni a fotózást.

Helyszínek kültéri karácsonyi fotózásra

  • Karácsonyfavásár
  • Szabadtéri korcsolyapálya
  • Fenyőerdő
  • Adventi vásár

Kellékek karácsonyi fotózásra

  • Csillagszóró (gyújtó legyen nálatok)
  • LED fényfüzér (az elemekről se feledkezzetek meg)
  • Karácsonyfadíszek
  • Piros kockás takaró
  • Vastag kötött pulcsik (bátrabbak csúnya pulcsiban is érkezhetnek)
  • Tea vagy kakaó termoszban, karácsonyi bögrével
karácsonyi családi fotózás
családi karácsonyi fotók

Kérdés szokott lenni, hogy a kültéri fotózás havas táj nélkül nem túl snassz? A fent felsorolt helyszínek hó nélkül is adnak egy alap ünnepi hangulatot és egy visszafogott karácsonyi dekoráció az ajánlott kellékekkel még fokozza az összhatást. Bátran legyetek kreatívak, játékosak, hiszen ennek a koncepciónak ez a lényege.

Tavaly az egyik család javaslatára például a kocsit díszítettük fel. Kinyitottuk a csomagtartót, megtöltöttük ajándékdobozokkal, vastag takarókkal és beültek mézeskalácsot majszolni, kakaót inni és nekem már csak kattintanom kellett. Hibátlan karácsonyi családi képek készültek stúdiós körítés nélkül is..

A kültéri karácsonyi fotózásnak Amerikában már évek óta nagy divatja van és meglepődnétek, de nem ritkán már októberben megtartják ezeket a fotózásokat. Úgyhogy arra biztatlak benneteket, hogy ne várjatok havazásig, hiszen annyira kiszámíthatatlan, hogy mikor ébredünk fehér tájra.

Mire használhatjuk a karácsonyi fotókat?

A legtöbben úgy érkeznek hozzám, hogy a képeket a nagyinak szánják ajándékba. Leggyakrabban vászonkép vagy fotókönyv szokott készülni. Viszont a nyomdák az ünnepek előtt hosszabb átadási határidővel dolgoznak, ezért úgy tudják a fotósok garantálni, hogy a képek kézzelfogható formában is elkészülnek szentestére, ha novemberre vagy december legelejére szervezitek a fotózást. Készülhet még a képekből naptár, képeslap, akár még karácsonyfadísz is. Hazai kézművesektől is tudtok rendelni egyedi fényképes ajándékokat. 

Remélem tudtam egy kis inspirációt adni a kültéri karácsonyi fotózáshoz. Ha viszont mégis a stúdiós verzió mellett döntenétek, olvassátok el az 5 tippem a stresszmentes stúdiós karácsonyi fotózáshoz!

Ha családi fotózásra szeretnél jelentkezni, vagy ajándéknak szánod, kérj ajánlatot üzenetben!

2014-ben indítottam el a fotós oldalam, így már 10 éve aktívan dolgozom fotográfusként. Esküvők mellett családi és portré fotózásokat vállalok. Szeretem az emberek közötti kapcsolatokat, őszinte pillanatokat megörökíteni. A blogomon az elmúlt évek tapasztalatát osztom meg anyukákkal, jegyesekkel, akik fotózást terveznek. További hasznos tippekért olvasd el a többi bejegyzésem.