Esküvői kiállítás

Esküvői kiállítás – Hozd ki a legtöbbet belőle menyasszonyként!

Van értelme egy ilyen rendezvénynek? Szkeptikusan állsz a témához? Hadd magyarázzam el, mi az az esküvői kiállítás és mi minden társul hozzá, mert legalább egyszer érdemes részt venni egyen! Az összes leggyakrabban felmerülő kérdést ebben a cikkben fogom megválaszolni és néhány gyakorlati tippet is adok.

Először is, mi is az az esküvői kiállítás?

Íme, mit várj el egy esküvői kiállítástól: hatalmas terem tele esküvővel kapcsolatos szolgáltatókkal és termékesekkel, akik bemutatják legjobb ajánlataikat és gyakran kedvezményeket is kínálnak. Minden szolgáltatónak saját standja van, amit saját maga díszít és tervez. Ők választják ki, hogy milyen promóciókat kínálnak kizárólag az esküvői kiállításra látogató pároknak.

Majdnem minden stand interaktív, akár ételeket, italokat kóstolhatsz. Néhány nagyobb rendezvényen kifutókat is építenek, ahol láthatod a legaktuálisabb trendeket az esküvői iparágból. Biztosan nem fogsz unatkozni!

Esküvői kiállítás a Tuba Tanyán

Egy esküvői kiállítás előnyei

Személyes kapcsolat: Az esküvői kiállítások lehetőséget adnak arra, hogy személyesen találkozzatok és beszélgessetek a szolgáltatókkal. Ezáltal jobban megismerhetitek azokat az embereket és vállalkozásokat, akikkel potenciálisan együtt szeretnének dolgozni az esküvőtök során. Például egy esküvői fotós, ceremóniamester vagy szertartásvezető esetében kiemelten fontos a kölcsönös szimpátia.

Inspiráció és ötletek: A kiállításokon látható esküvői dekorációk, ruhák, virágok és egyéb elemek inspirációt nyújthatnak az esküvő tervezéséhez. Új trendeket fedezhettek fel és kreatív ötletekkel találkozhattok a rendezvényen.

Esküvői kiállítás tippek

Kedvezmények és egyedi ajánlatok: Sok szolgáltató különleges kedvezményeket és ajánlatokat kínál az esküvői kiállításokon résztvevő pároknak. Ez lehet akár extra szolgáltatások a foglaláshoz vagy egy egyedi kiegészítő.

Szakértői tanácsadás: Általában jelen vannak esküvői szakértők, esküvőszervezők és tanácsadók, akik szívesen megválaszolják az aktuális kérdéseiteket, dilemmáitokat.

Közösség és támogatás: Az esküvői kiállítás résztvevői hozzátok hasonló párok. Ez lehetőséget ad a tapasztalatok megosztására és ötletek cseréjére más jegyesekkel, akik ugyanazon az úton járnak.

Esküvői kiállítás ötletek

Esküvői kiállítás programjai

Minden esküvői kiállítás célja az, hogy többet megtudj azokról a szolgáltatókról, akik érdekelnek, és akár kedvezményeket is kapj. Amit viszont szeretnék hangsúlyozni, hogy könnyű a rengeteg akciós kupon között eltévedni, így kérlek ne a kedvezményes szórólapok beszerzése legyen az egyetlen célod! Az esküvői kiállításokat arra tervezték, hogy segítsenek felgyorsítani az esküvői tervezési folyamatot, hatékonyabbá téve az ismerkedést a szolgáltatókkal.

Tuba Tanya kiállítás

Hogyan készülj fel egy esküvői kiállításra?

A legjobb módja annak, hogy a lehető legtöbbet kihozd az esküvői kiállításból, ha előzetesen felkészülsz. Rengeteg dolog történik majd, sok emberrel fogsz találkozni, és mindez a nyüzsgés igazán fárasztó lehet. Reggelizz vagy ebédelj meg mielőtt elindulsz, hogy biztosítsd az elegendő energiát!

Nagyon ajánlom, hogy hozz magaddal egy esküvői tervezőt, vagy jegyzetfüzetet az esküvői kiállításra! Jó ötlet a kedvenc szolgáltatóidat előre feljegyezni a terveződbe, hogy célirányosan megkeresd őket. A jegyzetfüzet segít majd a rengeteg új információt és a névjegykártyákat, szórólapokat átláthatóan összegyűjteni.

Minden menyasszonynak van néhány segítője az esküvői tervezésben. Szerintem nagyszerű ötlet ezeket az embereket magaddal vinni egy esküvői kiállításra! A legtöbb menyasszony a vőlegényével együtt érkezik, de akár a tanúddal, koszorúslányokkal vagy az anyukáddal is el látogathatsz. Te döntöd el, hogy kivel érdemes eltölteni a napot.

Milyen szolgáltatók vannak az esküvői kiállításokon?

Az esküvői ruha szalonoktól  a DJ-kig, minden szektor megmutatja magát egy ilyen rendezvényen. Nem muszáj minden standnál megállni, nem muszáj mindenkivel beszélgetni. Akár elég csak egy névjegykártyát elvenni és később felvenni az illetővel a kapcsolatot. Egy esküvői kiállítás kiváló lehetőséget kínál olyan dolgok tesztelésére, amiket online verzióban nem tudtok megtenni. Ilyenek például az ételek, italok, desszertek, esküvői torták kóstolása.

Esküvői kiállítás vagy nyílt nap egy esküvői helyszínen?

Szubjektív vélemény, de számomra barátságosabbak és családiasabbak az esküvői nyílt napok. Elárulom, hogy szolgáltatóként miért szimpatikusabbak az ilyen rendezvények, mint egy csarnokos, akár országos esküvői kiállítás.

Esküvői divat

A nyílt napokon kiállító szolgáltatók úgy tapasztalom, hogy komolyabb minőségi szűrőn esnek át. Mivel korlátozott a hely és nem fér el akár 50-100 stand, mint egy sportcsarnokban, a rendezvényhelyszín érdeke is, hogy nívós kiállítókkal töltsék meg a teret. Szeretnék, ha színvonalas szolgáltatókkal azonosítanák őket, ezért olyanoknak biztosítanak lehetőséget, akikkel ők is szívesen dolgoznak együtt.

Jegyeseknek az is előny, hogy befogadhatóbb az információmennyiség és nem vesznek el a túlkínálatban. Ilyenkor a helyszínek többségénél a választható menüt is kipróbálhatják, megnézhetik a dekorált termeket és a szertartási helyszínt is. 

A blogbejegyzést a Tuba Tanya esküvői nyílt napján készített fotóimmal illusztráltam.

7 tipp, ha esküvői kiállításra készülsz!

1. Vásárolj jegyeket, regisztrálj időben

Bár a legtöbb esküvői kiállítás rengeteg jegyet biztosít, nem érdemes az utolsó percre hagyni a regisztrációt. Pláne nyílt napok esetében, ahol akár komplett menüvel készülnek az esküvői helyszínek a regisztráltak részére.

2. Készíts listát

A legjobb módja annak, hogy felkészülj, ha készítesz egy listát. Pár nappal az esküvői előtt írj fel olyan szolgáltatókat, akiket még le kell foglalnod az esküvődre. A rendezvény honlapján, vagy a Facebook esemény oldalán jellemzően be szokták mutatni a kiállítókat, így minimális kutatómunkával, tudatosabban keresheted meg a legérdekesebbeket.

Esküvői dekoráció trendek

3. Vigyél magaddal egy barátot

Sokkal könnyebb navigálni egy kiállításon, ha van melletted valaki – különösen, ha az egy nagyobb esemény. Ha sok szolgáltatót kell megnézned, de az időd korlátozott, feloszthatjátok a feladatokat: te veszed kézbe a legfontosabbakat, míg ő ellátogathat más standokhoz. Ha ez a személy a koszorúslányod vagy tanúd valószínű már tudják, mi tetszik neked, vagy mire van még szükséged.

4. Legyen elég nagy a táskád

Ez azért kell, hogy elférjenek benne a szórólapok, prospektusok, füzetek, ingyenes dolgok, névjegykártyák stb. Bosszantó lehet, ha tele vannak a kezeid, és nem tudsz kényelmesen jegyzetelni, vagy átlapozni a kiállított prospektusokat, megtapogatni a menyasszonyi ruhákat. Ezen kívül öltözz kényelmesen. Sokat fogsz talpalni, ezért viselj kényelmes cipőt és ruházatot. Ellenőrizd a időjárást is – nem szeretnél egy kabátot is fölöslegesen cipelni.

5. Tanulj meg nemet mondani

Igen, ezt muszáj megemlítenem! Néhány szolgáltató kitartó lehet a meggyőzésben, akár rámenősek is. Kedves szavakkal rávesznek, hogy felírd az adataidat, még akkor is, ha valójában nem vagy érdeklődő, vagy már van egy szolgáltatód abban a kategóriában. Nem kell magyarázkodnod, egyszerűen mondj nemet!

6. Legyen egy potenciális esküvői dátumod

A szolgáltatóknak ismerniük kell az időpontot, hiszen lehet értelmetlen árajánlatot adniuk, ha az a nap nekik már foglalt. Ezzel te is fölösleges e-mail váltásokat, ajánlatkéréseket spórolsz meg.

Esküvői szolgáltatók

7. Megérkezéskor ismerd fel a helyzetet

Ne ragadj le egy órára az első standnál, amit meglátsz. Inkább sétálj végig az expón, amikor megérkezel, és jegyezd fel azokat a standokat, amelyekre valóban szükséged van, és azokat, amelyeket később meglátogathatsz, ha még marad időd.

Az esküvői kiállítás utáni teendők

Az esküvői kiállítások nem csak a rendezvény napján nyújtanak értéket, hanem az online térben is. Sokszor a kiállítást szervező cégek és a résztvevő szolgáltatók aktívan jelen vannak a közösségi média platformokon és más online felületeken is. Ezért javaslom, hogy kövessétek ezeket a szolgáltatókat például Facebookon, Instagramon vagy akár a kiállítás hivatalos weboldalán. Miért érdemes ezt tenni?

Esküvőszervezés lépései

Friss hírek és információk: Az online követés lehetővé teszi, hogy naprakész legyél az aktuális hírekkel és információkkal az esküvői kiállításokkal kapcsolatban. Ez lehet új résztvevők bejelentése, különleges programok és események előzetes meghirdetése, vagy éppen új szolgáltatások és termékek bemutatása.

Menyasszonyi ruha

Újdonságok és trendek: Az online követés segítségével könnyebben értesülhetsz az esküvői iparágban zajló újdonságokról és trendekről is. Ez lehet új esküvői dekorációs ötletek, divatos esküvői ruhák vagy éppen új esküvői termékek bemutatása.

Közvetlen kommunikáció: Az online platformokon keresztül közvetlenül is kommunikálhatsz a szervezőkkel és kiállítókkal. Így kérdéseket tehetsz fel, észrevételeket oszthatsz meg vagy éppen visszajelzést adhatsz az előző kiállítással kapcsolatban.

Az online követés tehát egy hatékony módja annak, hogy még többet hozz ki a részvételéből, hogy mindig naprakész legyél az esküvői iparág legfrissebb híreivel és ajánlataival kapcsolatban. Ne maradj le semmiről, ami fontos lehet az esküvőd tervezése során!

Ha az esküvőtöket szervezitek és még nincs meg hozzá a fotós, vedd fel velem a kapcsolatot üzenetben!

2015-ben fotóztam először esküvőt és a műfajba egyből beleszerettem. Az esküvők mellett családi és portré fotózásokat vállalok. Szeretem az emberek közötti kapcsolatokat, őszinte pillanatokat megörökíteni. A blogomon az elmúlt évek tapasztalatát osztom meg a jegyesekkel és a fotózásra érkezőkkel. 2024-től esküvőszervezőként is segítem a párokat. További hasznos tippekért olvasd el a többi bejegyzésem.