Szabadtéri családi fotózás

Szabadtéri családi fotózás – Így lesz felejthetetlen élmény mindenkinek!

A szabadtéri családi fotózás tökéletes módja annak, hogy szívmelengető felvételekkel örökítsétek meg a gyermekkor felhőtlen időszakát. Biztos vagyok benne, hogy szülőként alig hiszed el, mennyire gyorsan telik az idő, mióta családot alapítottál! Itt jön képbe a fotográfia, ami segít dokumentálni azokat a huncut tekinteteket és kedves részleteket a legkisebbek arcán. Ebben a cikkben trükköket és tanácsokat fogsz találni a fotózásra való felkészüléshez.

Mi lesz, ha feszengünk a képeken?

Nem rajongsz a fényképezésért, vagy kínosan érzed magad a kamera előtt? Nem vagy egyedül! Ne aggódj – egy tapasztalt családi fotós segíteni fog nektek ellazulni, a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt!

Apa-fia családi fotók

Szabadtéri családi fotózás esetén, így érem el, hogy feloldódjatok a kamera előtt:

  • Nyugodt és biztonságos légkör teremtése
  • Minimális beállított póz, inkább közös játék, felfedezés
  • Előnyös szögek megtalálása
  • Fényképezés előtti konzultáció, iránymutatás
  • Segítség a megfelelő outfitekhez
  • Ha szükséges, csak gyerekekről készítek fotókat, amíg a szülők picit pihennek

Érkezett már olyan megkeresés, amikor felmerült, hogy mi lenne, ha csak a gyerekeket fotóznám? Ez is megoldható, de szerintem ezt később ti is, de a gyerekeitek biztosan sajnálnák. Évek múlva családi kincsek lesznek ezek a felvételek, amin közösen szerepeltek. Általában a gyerekek elviszik a showt és ők lesznek a főszereplők, de mint családi fotós, a köztetek lévő kapcsolatot szeretném megörökíteni.

Önfeledt gyerekkor

6 tipp, hogy magabiztosak legyetek a fotózáson

1. A szabadtéri családi fotózás nem a tökéletességről, hanem a pillanatról szól!

Lehet már ezer meg egy kifogást találtál, ami miatt halogatod a fotózást: szeretnél lefogyni egy kicsit, a gyerek már megint lehorzsolta a térdét, nem tudsz mit felvenni… Van egy rossz hírem: nem lesz tökéletes időpont! Itt az ideje fejest ugrani, még mielőtt kettőt pislogsz és a gyerekek már ballagnak. Állítsuk meg az időt közösen a fényképek segítségével!

2. Tervezd meg előre, hogy mit fogtok felvenni!

Lehet, hogy ez nem tűnik olyan fontosnak, de ha csak kapkodva válogatod össze a szetteket, utólag azt kívánhatod, bárcsak több időt szántál volna rá! A tudatos tervezés is hozzájárul ahhoz, hogy a profi fotózáson készült képeitek különlegesebbek legyenek, mint a “házilag” készültek.

Fotósként javaslatokat adok arra, hogy mit vegyetek fel, így biztos lehetsz benne, hogy az outfitek jól mutatnak majd a fényképeken. Ha bizonytalan vagy, küldhetsz képeket a kiválasztott ruhákról és közösen eldöntjük, melyik legyen a befutó. Ha van valami, ami zavar téged a megjelenésedben, jelezd kérlek előre, hogy figyelni tudjak rá. Mindenkinek vannak saját furcsaságai, amikkel nem elégedett, ez ne tartson vissza a fotózástól.

3. Adj magadnak elegendő időt a hajadra, sminkedre (és anyaként mindenki más felkészítésére)!

Függetlenül attól, hogy reggeli vagy délutáni fotózást tervezel, győződj meg róla, hogy elegendő időt adsz magadnak és mindenkinek a felkészülésre. Semmi sem rosszabb annál, mint ha rohanva készülsz a fotózásra és elfelejtesz valamit. Szánj rá még 15 percet, hogy ellenőrizd, hogy a gyerekek megfésülködtek, a ruhájuk tiszta, mindenki elment mosdóba, stb. Garantáltan stresszmetes lesz az elindulás!

Kültéri fotók gyerekekkel

4. Avasd be a gyerekeket: meséld el nekik, hogy pontosan mi történik majd a fotózáson

Kérlek, ne szánd meglepetésnek a fotózást, inkább készítsd fel a gyerekeket az eseményre! Mondd el nekik, hol lesz a fotózás, kivel fognak találkozni, akár képet is mutathattok a fotósról. Bátran hozz magatokkal egy-két kedvenc játékot, ami segít nekik feloldódni.

Szabadtéri családi fotózás Debrecenben

5. Ne izgulj amiatt, hogy a gyerekek majd jól viselkednek-e!

Gyakori aggodalom a szülők körében, hogy a gyerekek nem lesznek együttműködők. Szeretnélek megnyugtatni, hiszen egy szabadtéri családi fotózás a huncutságról, nevetésekről és a közös játékról szól. Engedd háttérbe szorulni egy rövid időre a szülői szerepet és engedd meg, hogy a fotósotok foglalkozzon a csemetékkel! Keressetek olyan fotográfust, akinek van már rutinja gyerekekkel, családi témákkal.

Apa-fia fotók

6. Győződj meg arról, hogy a gyerekek eleget ettek, ittak fotózás előtt!

Ettől függetlenül nasival és innivalóval is készüljetek! Tanácsolom, hogy kerüljük a nagyon maszatolós falatokat, tehát a csoki és a túró rudi most nem lesz jó választás. Aszalt gyümölcsökkel, vagy felszeletelt almával például nem tudtok mellényúlni.

A szabadtéri családi fotózás akadálya: mi lesz, ha esik?

Az időjárás előrejelzés ellenőrzése a fotózás előtti napokon

Különböző alkalmazásokat és honlapokat használok annak érdekében, hogy a fotózás előtt néhány nappal már biztosabb képet kapjak. Nincs sok értelme annak, hogy korábban ellenőrizzük az előrejelzést, mivel egy hét alatt is jelentős változások szerepelnek. Két nappal előtte már (szinte) biztos képet kapunk arról, hogy a fotózás napján mire számíthatunk majd.

Ha nagy mennyiségű csapadékot jósolnak, egyszerűen újraütemezhetitek a fotózást (a legtöbb fotósnál ez díjmentesen). Viszont ha enyhe esőt jeleznek, az általában nem okoz gondot. Sosem esik folyamatosan 24 órán keresztül, így van esély rá, hogy két zápor között fényképeket készítsünk.

Legyetek rugalmasak

Ha úgy tűnik, hogy nagyobb eséllyel lesz száraz az idő az eredeti kezdési időponthoz képest, érdemes átütemezni, előbbre hozni a fotózást. Ez természetesen fordított helyzetben is igaz.

Ha fotózás közben elcsípne benneteket egy zápor, akár egy nagy fa alatt, vagy teraszon is meghúzódhattok, amíg elvonulnak a felhők. Ezeken a védett helyeken ugyanúgy készíthettek képeket, tetszeni fog a végeredmény.

A szürke, felhős égbolt a fotósok álma

Őszi családi fotózás

A szürke, borongós felhők valójában nagyon előnyösek a portrékhoz, így ez inkább egy pozitív adottság, mint hátráltató tényező. Akár az én oldalamat megnézve is láthatod, hogy nem igazán szerepel ragyogó kék égbolt a háttérben. Ez azért van, mert sokkal jobban mutat a fotókon a szórt fény, ami puha árnyékokat rajzol az arcokra. Ezen kívül biztos, hogy senki nem fogok hunyorogni a képeken és a szem alatti “panda maci” árnyékok miatt sem kell majd aggódnunk.

Készüljetek alternatívával

Apa-fia fotók

Mindenki úgy lesz nyugodtabb, ha van egy “B” vagy akár “C” helyszín opciótok is. Ha van a közeletekben pálmaház/üvegház, mint pl. a debreceni a botanikus kertben, az egy természetközeli, de esőtől védett helyszín lehet. További alternatíva egy barátságosan berendezett napfény stúdió, vagy akár a saját otthonotok. Sőt, kezdhetitek a fotózást beltéren, majd ha leáll az eső, folytathatjátok az udvaron.

Ötletek a bátrabbaknak

Mit hozz magaddal, ha úgy érzed az eső nem akadály? Élénk színű kabátok, gumicsizmák és gyerekek esernyői nagyszerűen mutathatnak majd a képeken. Ha úgy döntesz, hogy kimentek, hajgumi nélkül ne indulj el, de egy fésű sem árthat! Legyen nálatok legalább egy váltóruha, ha nagyon eláznátok, legyen mihez nyúlni.

Színkavalkád családi fotózáson

Merjetek olyan kellékekkel érkezni, ami hozzátok passzol és játékosabbá teszi a képeket. Reni egy elég bevállalós koncepcióval keresett meg: egy igazi színes „festékcsatát” tervezett a családi fotózásra. Nem kérdés, hogy a megszokottól eltérő ötleteket lelkesen fogadom, így én is izgatottan vártam, hogy mi fog ebből kisülni. Szerintem ti is láthatjátok, hogy milyen hangulatban telt a fotózás.

Ha családi fotózásra szeretnél jelentkezni, vagy ajándéknak szánod, kérj ajánlatot üzenetben!

Visszatérő ügyfelek írták szabadtéri családi fotózás után

„Betti képeivel először az Instagramon találkoztam, és már akkor elbűvölt a a képek stílusa. Igazi „satisfying” érzés volt lapozgatni a bejegyzéseit.

Először az esküvőnkön dolgoztunk együtt – nagyon megörültem, hogy pont el tudta vállalni a nagy napunkat – és a végeredmény egyszerűen csodálatos volt. Mi a pillanatképek megszállottjai vagyunk, és Betti nagyon ráérzett. Két éve volt már, de mai napig fel-fel csapjuk az albumot és gyönyörködünk.

Idén október elején pedig sort kerítettünk egy családi fotózásra, a 2 hónapos kisfiunkkal és az egy éves, kajla szálkás szőrű tacskónkkal. Hát mondanom se kell, nem csalódtunk! Sőt, minden elképzelésünket újra felülmúlta: elkapta azokat a pillanatokat, amik szuper érzést keltenek bennünk, immáron kép formájában. Csodás minden, az utolsó pixelig!

Nagyon szépen köszönjük Betti a csodás munkádat, a rugalmasságod, a türelmed, az odaadást, és az ambíciót, amit ebbe beleteszel. Kérlek, soha ne hagyd abba! ❤️ Mindenkinek meleg szívvel ajánljuk Bettit, és garantálni tudjuk, hogy káprázatos lesz a végeredmény!

Fanni

 A kismama és családi csomagokról illetve a fotózás részleteiről e-mailben küldök tájékoztatást az érdeklődőknek. 

Szabadtéri családi fotózás: csomagajánlatok és részletes tájékoztató

2014-ben indítottam el a fotós oldalam, így már 10 éve aktívan dolgozom fotográfusként. Esküvők mellett családi és portré fotózásokat vállalok. Szeretem az emberek közötti kapcsolatokat, őszinte pillanatokat megörökíteni. A blogomon az elmúlt évek tapasztalatát osztom meg anyukákkal, jegyesekkel, akik fotózást terveznek. További hasznos tippekért olvasd el a többi bejegyzésem.