Fotózás gyerekekkel

Fotózás gyerekekkel: így készüljetek rá!

Már régóta tervezitek, de körülményesnek tűnik a családi fotózás megszervezése? Úgy érzitek, túl sok macerával jár és nem is tudjátok, hol kéne elkezdeni? Hoztam nektek néhány hasznos tippet, hogy gördülékeny legyen a fotózás gyerekekkel.

A leghasznosabb tippem édesanyáknak!

A legtöbb esetben anyukákkal tartom a kapcsolatot, ők a megrendelők, ők ötletelnek a legtöbbet és talán nekik egy icipicit fontosabb ez az egész történet. Viszont, amikor az outfitek összeállításáról van szó, előbb találják ki a családtagok szettjét, mint a sajátjukat. Ezt fordítsuk meg!

Anyukák, kérlek előbb válasszátok ki a saját ruhátokat, amiben csinosnak érzitek magatokat és komfortos számotokra. Ti teszitek a legtöbb energiát a fotózásba, most kivételesen legyetek Ti az origó. A ti szettetek köré válasszátok ki a többi outfitet. Ne ti készüljetek el utoljára, mert a kapkodás miatt lehet feszültebben fogtok megérkezni a fotózásra. Ha ti jól érzitek magatokat a bőrötökben és jó kedvűen tudtok elindulni, már nyert ügyünk van!

Fotózás gyerekekkel stresszmentesen

Fotózás kisgyerekekkel
  • Akár kültéri, akár beltéri fotózást terveztek gondolkodjatok B időpontban is. A kinti fotózásokat befolyásolja az időjárás, de ami mindkettőre érvényes, az egy esetleges megfázás. Bizonyosodjatok meg róla, hogy a fotósotok rugalmas a halasztással kapcsolatban és akár a naptárában is tud biztosítani egy tartalék dátumot. Így egy stresszel máris kevesebb. 
  • A fotósotoknak mondjatok el néhány infót a gyerekekről: a nevüket, hány évesek, van-e kedvenc mesehősük, van-e már hobbijuk. Könnyebben tud majd kapcsolódni velük és a gyerekek ezáltal gyorsabban oldódnak majd a kamera előtt. Viszont az is segítség, ha a kicsiknek meséltek a fotós néniről/bácsiról és röviden elmondjátok mire számítsanak, milyen közös kalandra készültök.
  • Ha gondolkodtok fodrászon vagy sminkesen, kérhettek a fotóstól is ajánlást, vagy akár a bevált szakembereknél már foglalhattok is időpontot.
  • Tervezzétek meg az útvonalat a fotózás helyszínéhez, nézzétek meg, hogy hol van a közelben parkolási lehetőség.

Mit hozzatok magatokkal fotózásra?

Legyen nálatok nasi és innivaló a gyerekeknek. Sok kellékre nem lesz szükség, de egy kedvenc játékkal, mesekönyvvel és buborékfújóval nem nyúlhattok mellé. Ha kinti fotózást terveztek, vigyetek naptejet, kullancs- és szúnyogriasztót! A stúdiós fotózás esetén pedig váltócipővel készüljetek. Egy-egy tartalék ruhadarab nem árthat, ha esetleg történne egy kisebb baleset és összemaszatolódnának a nap főszereplői.

Őszi fotózás gyerekekkel
Tavaszi fotózás gyerekekkel

Hogyan lesz természetes a családi képek hangulata?

A fotós és a szülők is néha ráfeszülnek, hogy egy kamerába vigyorgást elővarázsoljanak a gyerekekből. Nos, a “Csíííz”, “Mosolyogj szépen a kamerába és kapsz valami finomat” mondatok inkább erőltetett vicsort szoktak eredményezni. Korosztálytól függően van néhány bevett játékos feladatom, amitől garantáltan önfeledt, természetes arckifejezést láthatunk a gyerekeken. 

  • Kérjétek meg, hogy mutassa meg a legviccesebb grimaszt, amit ismer.
  • Csikizés, akár a gyerkőc csikizi meg a szüleit, akár ő lesz az “áldozat”.
  • A feladat: “Ne mosolyogj!” A kisgyerekek már csak azért is vigyorogni fognak rátok.

A legfontosabb, hogy szórakozzatok közösen egy jót, kergetőzzetek, szedjetek virágot, fújjatok pitypangot, dobáljatok faleveleket… A valódi közös játék igazi kacagást fog eredményezni.

Fotózás kisfiúkkal
Őszi családi fotózás
Kisfiús családi fotózás

Bízzatok meg a fotósotokban!

Keressetek olyan fotográfust, akinek van már rutinja gyerekekkel, családi témákkal. Nézzétek meg a potenciális jelöltek portfólióját és válasszatok olyat, akinek a képivilága, stílusa illik az elképzeléseitekhez. Azt is figyeljétek meg, hogy a helyszínek ahol fotóz passzol-e hozzátok. Például van olyan fotós, aki sok kelléket használ és gyakran műteremben készíti a családi képeket, mások pedig inkább kültéren, naplementekor fotóznak. Természetesen fontosak az árak, de ne csak az alapján döntsetek. Egy fotózás gyerekekkel nem kis logisztikai feladat a szülőknek. Ha már időt szántok rá, kapjatok olyan képeket, amilyenekre vágytok!

Ha családi fotózásra szeretnél jelentkezni, vagy ajándéknak szánod, kérj ajánlatot üzenetben!

2014-ben indítottam el a fotós oldalam, így már 10 éve aktívan dolgozom fotográfusként. Esküvők mellett családi és portré fotózásokat vállalok. Szeretem az emberek közötti kapcsolatokat, őszinte pillanatokat megörökíteni. A blogomon az elmúlt évek tapasztalatát osztom meg anyukákkal, jegyesekkel, akik fotózást terveznek. További hasznos tippekért olvasd el a többi bejegyzésem.