Esős esküvő

Egy esős esküvő margójára

A legtöbb esküvői inspirációs fotó úgy érzitek, hogy tökéletes amerikai, verőfényes napsütéses helyszínen készül? Ebben a cikkben egy esős esküvő beszámolóját olvashatjátok egy húsvér fiatal pár nagy napjáról, egyenesen a Nyírségből. Mindenki aggódva nézi az időjárás jelentéseket a menyegzőt megelőzően, de lássuk be, akárhányszor nyitjuk meg az applikációkat, nem tudjuk befolyásolni.

De mi lesz akkor, ha esni fog az eső?

Legtöbb esküvői helyszínen lehetőség van kültéri szertartásra, ami valóban gyönyörű, de… Senki nem garantálja, hogy a nagy napotokon napsütéses idő lesz. Réka és Ádám esküvőjén a szolgáltatók és a helyszín is nagyon rugalmasan álltak a dologhoz, improvizáltunk, változtattunk a menetrenden és a szertartás még bent zajlott, de a csoportképeket már kint tudtuk elkészíteni. Pro Tipp: Amikor a helyszínek közül válogattok, térjetek ki erre a kérdésre is. Meglepődnétek, de nem mindegyik tud alternatívával szolgálni. (És most nem is esztétikus opcióra gondolok, hanem olyanra ahol pl. minden vendég elfér.)

Esős esküvő Gúthi erdő

Mini technikai infó: a portrék az esküvő napján készültek, kb. negyven percre tudtunk elszökni, amíg a forgatókönyv és az időjárás engedte. Tehát, ha az esküvő programja nem túl feszített, vagy nem kell sokat utazni a-ból b-be a helyszínek között, biztonsággal mondhatom, hogy el tudnak készülni azok a kreatív képek a nagy napon is. További pro és kontra érveket olvashattok a kreatív fotózás szervezéséről ebben a cikkben: Kreatív fotózás az esküvő napján vagy külön napon?

Réka és Ádám esküvőjén az egyik kedvenc momentumom az egyházi szertartás volt. Talán az eddigi legkülönlegesebb templom, ahol dolgozhattam, gyönyörű, monumentális, fenséges. A gótikus nyírbátori református templom nem hiába az ország egyik leglátogatottabb műemléke, csodálatos a hangulat, ami körüljárja. A polgári szertartás és a vacsora pedig a gúthi erdő szívében, a Krajcárhegyi Pihenőközpontban folytatódott. A kreatív fotózás is itt kapott helyet, hiszen a tópartot és az erdőt nehezen tudtuk volna überelni.

Református templomi esküvő
Nyírbátor templomi esküvő

Esős esküvő tippek:

A legalapvetőbb: esernyő

Az esküvői fotókhoz átlátszó esernyő nagy segítségetekre lehet, hiszen ezen keresztül különleges hangulatú képeket tud készíteni a fotósotok. Az átlátszó felület nem is árnyékol benneteket, így minden szempontból praktikus. Ne aggódjatok, nem lesz olyan hatása a fotókon, mint anyukáink esküvői képein a csipke esernyőknek. Nézzétek a jó oldalát, kimondottan romantikus, Hollywood-i esőben csókolózós képeket is tudtok készíteni. Tavaly az egyik helyszínen a vendégek részére már be volt készítve egy kupac fehér esernyő, ami egy elegáns és figyelmes gesztus volt a részükről. Ha kicsit bohókásabbat szeretnétek, akár szivárványosat is beszerezhettek.

Gúthi esküvő, Krajcárhegyi pihenőközpont

B terv a szolgáltatókkal

Legelső feladat a helyszínnel megtervezni, hogy a beltéri ceremónia hol kapjon helyet, de még a csoportképekre is kérjetek tőlük javaslatot. A fotósotokkal beszéljétek meg, hogy rossz idő esetén a kreatív fotózást tudjátok-e egy másik napon pótolni, vagy ismer-e olyan alternatívát a közelben, ahol beltérben is szép képek készülhetnek. A ceremóniamester vagy vőfély feladata, hogy a változtatásokról időben informálja a vendégeket, emiatt nektek nem kell izgulnotok.

Maradjatok szárazon!

A tűsarkút és a szandált lehet célszerűbb a vacsorára tartalékolni. Amennyiben kint is készülnek fotók, vagy eső után megtartjátok kint a ceremóniát, készüljetek egy zártabb lábbelivel. A bátrabbak meglovagolhatják a helyzetet és egy csajos gumicsizmát húzhatnak a ruha alá. Cserecipővel mindenképp készüljetek, hiszen nincs annál kellemetlenebb érzés mint a tocsogó cipőben előadni a nyitótáncot.

Lehet esős esküvő, de ne engedjétek, hogy az időjárás elvonja a figyelmet a legfontosabbról. Élvezzétek ki, hogy a szeretteitekkel vagytok körülvéve és ünnepeljétek meg a fogadalmat, ami egy életre szól!

Ha az esküvőtöket szervezitek, de még nincs meg hozzá a fotós, vedd fel velem a kapcsolatot üzenetben!

2015-ben fotóztam először esküvőt és a műfajba egyből beleszerettem. Az esküvők mellett családi és portré fotózásokat vállalok. Szeretem az emberek közötti kapcsolatokat, őszinte pillanatokat megörökíteni. A blogomon az elmúlt évek tapasztalatát osztom meg a jegyesekkel és a fotózásra érkezőkkel. 2024-től esküvőszervezőként is segítem a párokat. További hasznos tippekért olvasd el a többi bejegyzésem.