Szülinapi fotózás ötletek

Szülinapi fotózás ötletek gyerekekkel

A szülinapi fotózás évről évre emléket állít a gyermeketek növekedésének, fejlődésének. Ezek a pillanatok gyorsan elillannak, de a fotózás segítségével megőrizhetjük őket. A születésnapi fotók sem kell sablonosak és giccsesek legyenek. Örökítsétek meg önazonos formában ezt a különleges időszakot a családotok számára. Ebben a bejegyzésben nem csak egy éves szülinapi ötletek várnak benneteket, hanem természetközeli, játékos családi sorozatok nagyobb szülinaposokkal.

Így készülj a fotózásra!

Mikor fogjunk hozzá?

Érdemes időben elkezdeni a szervezést, ha fotográfusra bíznátok a feladatot. Legalább egy hónappal korábban vegyétek fel a kapcsolatot a kiszemelt fotósotokkal, ha biztosra szeretnétek menni.

A szülinapi fotózás témája

Kérhettek a fotóstól is ötleteket, de akár ti is kitalálhattok a gyereketekhez passzoló hangulatot. Nem muszáj tematikus, sok kellékes fotózásban gondolkodnotok! Olyan egyszerű koncepcióból induljatok ki, hogy mi az amit gyereketek szeret csinálni, vagy esetleg szervezhetitek a kedvenc közös helyetekre is a fotózást.

Második születésnapi fotózás

Milyen kellékekre lesz szükség?

Vigyétek magatokkal a szülinapos kedvenc játékait és néhány kiegészítőt, amivel feldobhatjátok a képeket. Viszont itt is nagyon fontos a “kevesebb több” elve. Nem lesz szükség a fél házra, hogy emlékezetes felvételek szülessenek. Akár Pinteresten is körülnézhettek inspirációért, de ne vesszetek el a részletekben! Egy lufival, tortával, vagy szülinapi felirattal nem lehet mellényúlni. Viszont bátran választhattok az évszakra utaló kelléket is. Téli gyerek esetében egy csillagszóró például jól mutathat a képeken.

Kik szerepelhetnek a fotókon?

Természetesen a szülinaposé a főszerep, de biztatlak benneteket, hogy akár a szülők és a többi csemete is vegyen részt a fotózáson. Annyira ritkán jutnak el az emberek fotózásra, hogy egy-egy ilyen apropót kár lenne kihagyni! Érdemes a szóló portrékon túl, olyan képeket is készíteni, amin a többi családtag is szerepel.

Családi fotózás Debrecen

Interaktív fotózás

Az interaktív fotózás lehetőséget ad arra, hogy a gyermek aktívan részt vegyen a fotózási folyamatban, ami nemcsak élvezetesebbé teszi számára, hanem természetesebb és spontánabb pillanatokat eredményez a képeken.

Vonjátok be őket a tervezésbe:

A nagyobb gyerekeknek engedjétek meg, hogy kiválasszák a helyszínt vagy a témát a fotózáshoz. Ha ő maga választhatja ki a környezetet vagy a játékokat, amelyekkel fotózkodni szeretne, nagyobb valószínűséggel lesz lelkes és aktív résztvevője a folyamatnak. Akár az öltözetben is kikérhetitek a véleményét.

Játékos tevékenységek, természetes pillanatok:

A fotózás nem kell arról szóljon, hogy pózokban feszengjenek és sokat vigyorogjanak a kamerába. Hagyjatok nekik időt játszani a kedvenc plüssfigurájukkal, hogy oldódjon a feszültség és akár el is feledkezzenek a fényképezőgépről. Fújjatok buborékokat, fogócskázzatok, lapozzatok át egy mesekönyvet. Ti is vonódjatok be bátran a “feladatokba”.  Az őszinte és spontán nevetések sokkal értékesebbek lesznek a képeken, mint a mesterkélt tökéletesség.

Az interaktív fotózás nemcsak arról szól, hogy a gyermek aktív részese legyen a folyamatnak, hanem arról is, hogy létrehozzunk egy komfortos és biztonságos légkört, amelyben élettel teli felvételek születhetnek.

Őszi fotózás Botanikus kert

Szülinapi fotózás évről évre

Lassan hagyomány, hogy a nyarat Miron szülinapi fotózásával búcsúztatom. Először a második szülinapja alkalmából látogattunk el a Vekeri-tóhoz egy lufival és rengeteg buborékkal. Következő évben kombináltuk a szülinapi fotózást a babaváró fotózással. Ekkor már a biciklije sem maradt otthon. A negyedik szülinapját nagytesóként ünnepelte, így négyesben érkeztek a naplementés fotózásra. Izgalmas látni, ahogy évről évre cseperednek a hozzám érkező csemeték.

Őszi tematika szülinapi fotózáson

Mici első születésnapi fotózására csak egy hatalmas halloween-i tökkel készültek a szülei. A kisasszony november elsején született, így ennél frappánsabb kellék nem is juthatott volna az eszükbe. A fotózást szabadtérre szerveztük, nem volt semmi rózsaszín körítés, semmi mesterkélt dolog, mégis valódi csajos sorozat készült az ünnepeltről.

Általában az első születésnap szokott kiemelt mérföldkő lenni, amiről sok-sok fénykép készül. Szerintem viszont nagyobbakkal is érdemes beiktatni évről évre egy-egy ilyen fotózást. Nézzétek meg, hogy ez a három éves kisfiú mennyire élvezte a kalandozást a botanikus kertben. Itt se terveztünk sok dekorációs elemet használni, hiszen az őszi színekben pompázó fáknál nem találtunk volna szebb díszletet.

Szülinapi fotózás a saját kertedben

Olyan opción is elgondolkodhattok, hogy a saját otthonotokban, a gyerekszobában, vagy az udvarotokon készülnek az ünnepi portrék. Júlia anyukája nagyon kreatívan egy romantikus hangulatú sátrat állított fel a kertjükben. A gyerekeknek komfortos lehet az ismerős környezet és biztosan egyedi képeitek lesznek. Ha ti is hasonló tortás képeket szeretnétek, azt javaslom, hogy a fotózás végére ütemezzétek a torta maszatolást. Akkor már bátran lehet tapicskolni, összekrémezni a ruhácskákat és a pofikat.

Szülinapi fotók stúdiós környezetben

A stúdiós fotózások is lehetnek otthonos hangulatúak. Mira születésnapja decemberre esik, ezért karácsonyi tematikában is készítettünk családi fotókat. Ezeken a fotózásokon is törekszem rá, hogy játékosak legyenek, így tudnak a gyerekek hamar feloldódni.

A születésnapi fotózások nemcsak az ünnepeltet örökítik meg, hanem élményt jelentenek az egész család számára. Legyen szó otthoni vagy külső helyszínről, tematikus vagy egyszerű fotózásról, a lényeg az, hogy megőrizzük és megünnepeljük ezeket a különleges pillanatokat a szeretteitek körében.

Ha szülinapi fotózásra szeretnél jelentkezni, vagy ajándéknak szánod, kérj ajánlatot üzenetben!

2014-ben indítottam el a fotós oldalam, így már 10 éve aktívan dolgozom fotográfusként. Esküvők mellett családi és portré fotózásokat vállalok. Szeretem az emberek közötti kapcsolatokat, őszinte pillanatokat megörökíteni. A blogomon az elmúlt évek tapasztalatát osztom meg anyukákkal, jegyesekkel, akik fotózást terveznek. További hasznos tippekért olvasd el a többi bejegyzésem.