Emlékőrzés – Interjú a ViaViktoria alkotójával

Nem titok, hogy a Malom Fókusz esküvői fotóit egyedi díszdobozban kapják meg az ifjú párok. Ezeket a dobozokat négy éven át a legjobb kezekre bíztam, Vikire, a ViaViktoria elkötelezett emlékőrzőjére. Viki nem “csak” tárgyakat készít, hanem egy szemléletet is átad a köré összegyűlt közösségnek. Remélem ezzel az interjúval sikerül ihletet átadni az olvasóknak a képeink méltó megőrzéséhez.

Nálad találkoztam először az emlékőrzés fogalmával és inspirál az az elhivatottság, amivel ennek fontosságát közvetíted a családok felé. Te mióta vagy tudatos emlékőrző?

Szívből örülök, hogy átjött a lelkesedésem. 🙂 Már elindultam a tudatos emlékőrzés útján, de még messze vagyok az áhított céltól. Amikor elindultam az úton, akkor az első dolgom az volt, hogy megalkossam azokat az emlékőrzőket, amik segítenek kézzel foghatóvá tenni a legkedvesebb emlékeinket. Most már adottak a „keretek” a stílusos és letisztult emlékőrzéshez, ezután jön a személyes emlékőrzésem megvalósítása. 🙂

Milyen rutin szerint kezeled ma a családi képeket?

Tavaly májusban indítottam a közösségi felületeimen egy nyilvános emlékőrző kihívást. Ez arról szólt, hogy a kislányom első évének a fotóit 12 nap alatt kellett rendszereznem. Rengeteg tapasztalatot szereztem ezalatt a szűk két hét alatt és bízom benne, hogy több szülőt is sikerült közben inspirálnom vele. 🙂 A kihívás óta például sokkal tudatosabban fotózok. Nem kattintgatok feleslegesen, mert tudom, hogy ez nem tét nélküli játék, hiszen minden egyes fotót újra át kell majd nézni a rendszerezésnél.

Nem mindegy, hogy 1.000 vagy 10.000 képről van szó egy adott időszakban. Ha egy témáról több képet is készítek, akkor a képek elkészítése után csak a legjobbakat hagyom meg. Ma már több fotót készítek a telefonommal a gyerekekről, mint fényképezőgéppel, hiszen a mobil mindig kéznél van. Az a trükköm, hogy viszonylag kicsi a memóriája a telefonomnak, így kb. havonta kénytelen vagyok lementeni a mobilomról a képeket a többi közé. 🙂 Ami még nagyon fontos, hogy a fotóink legalább két helyre legyenek lementve, így nem érhet minket kellemetlen meglepetés, ha valamelyik digitális tároló eszköz felmondja a szolgálatot.

A gyerekeid ismerkednek már a megőrzött kincsekkel?

Igen! Mindkét kislányomnak szerkesztettem egy-egy fotókönyvet, ami az újszülött korukról szól. A nappalink polcán tartjuk őket. Sokszor kérik, hogy vegyem le a „könyvüket”. Ilyenkor kifejezetten igénylik, hogy együtt nézzük a képeket, beszélgessünk róla. Szeretik, ha mesélek nekik a babakorukról. Igazi slow élményt adó program nálunk a fotókönyvek nézegetése.

A legutóbbi kedves történet a 3 éves kislányomhoz kapcsolódik. A napokban inspirációs képet készítettem a babanaplójáról, és a fotók elkészítése után elfelejtettem elrakni a naplót. (Mindig is az volt a tervem, hogy a lányaim a babanaplójukat majd csak felnőtt korukban fogják megkapni.) Mivel meglátta a pici lány a képeket a naplóban magáról, megkérdezte, hogy mi ez a könyv.

Átlapoztuk, közben elmeséltem neki az ő nyelvén, hogy miről szól. Mosolygott és csak annyit kérdezett, hogy ez tényleg az övé? 🙂 Hatalmas mosollyal mondtam neki, hogy hát persze, ez a te könyved lesz. 🙂 Majd eltelt egy kis idő. Én már el is felejtettem az egészet, amikor arra lettem figyelmes, hogy a lányom a hálószobánkban csinál valamit, és feltűnően nagy csendben van. Akinek gyereke van, biztosan tudja, hogy ez vészjósló jel. Megnéztem min ügyködik, és olyan kép tárult elém, amire nem számítottam. A székemen ült és magához ölelve szorongatta a naplót.

Hogyan született meg a gondolat a saját márka elindításához?

Az egész történet onnan indult, hogy nem tudtam olyan babanaplót vásárolni a kislányomnak, amilyenre vágytam. Szerettem volna a naplót fotókkal megtölteni az írások mellett, és egy igényes, letisztult dizájnra vágytam. Miután nem találtam ilyet, bennem meg egyre erősödött a tenni akarás, így megszerkesztettem a babanapló lapjait és felkerestem egy könyvkötőt, hogy tanítsa meg szépen bekötni a kislányom naplóját.

Nagyon büszke voltam az alkotásomra és arra gondoltam, hogy talán más szülők is vágynának a stílusos emlékőrzésre, így megalapítottam a vállalkozásomat és elkezdtem kommunikálni a közösségi felületeimen. Tényleg volt rá igény, rengeteg biztatást kaptam a vásárlóktól. ❤  Hamarosan a babanaplót követte a többi emlékőrzőm. 🙂

A ViaViktoria kínálatából van olyan termék, amire a legbüszkébb vagy?

Ajjaj! Vissza kell fognom magam, hogy ne soroljam fel az összes termékemet, mert egytől-egyig imádom őket. 🙂 Ha választanom kell, akkor a legbüszkébb a babanaplóra vagyok, hiszen rengeteg munkám van benne és azt érzem, hogy általa megalkottam egy olyan emlékőrzőt, ami méltóképpen fogja őrizni sok gyermek emlékét. 🙂 Kicsit olyan érzésem van vele kapcsolatban, hogy a szülők által a naplóba írt történetek erős gyökeret és kapaszkodót fognak jelenteni a gyermeküknek.

Az emlékőrző dobozt azért imádom, mert a segítségével különösebb erőfeszítés nélkül hatalmas örömet szerezhetünk majd a gyerekeinknek. Hiszen csak annyi a dolgunk, hogy belerakjuk a fadobozba azokat a dolgokat (kórházi szalag, kis cipő, rugdalózó stb.), amiket amúgy is szeretnénk megőrizni a gyermekünknek. Az a jó benne, hogy egy helyen tudjuk tárolni benne a kincseket, és ha eljön az idő, akkor átadhatjuk a gyermekünknek a névre szóló fa dobozt a válogatott emlékekkel. 🙂 Az emlékőrző dobozt nem csak a babák emlékeinek őrzésére használhatjuk, hanem esküvői emlékeket (meghívót, ültető kártyát, gyűrűtartót, fátylat, üdvözlőkártyákat stb.) is gyűjthetünk benne. 🙂

A legkülönlegesebb és legromantikusabb termékem a levélmesék. Ez is egy névre szólóan gravírozott fa doboz, amiben szépséges borítékok sorakoznak, arra várva, hogy a szülők/nagyszülők/családtagok levelet írjanak a gyermeknek. Ezek a levelek lelki útravalót adhatnak a gyermekeinknek és bármikor erőt meríthetnek belőle, ha szükségük lenne rá.

A fotódoboz is nagy kedvencem. 🙂 Ebbe a fadobozba a képeinket elválasztó lapok segítségével tárolhatjuk. Különféle szisztéma alapján rendszerezhetjük benne a fotókat. Egy pár esetében például, a közös élet kezdetétől fogva, az esküvőn át, a gyerekek megszületésén keresztül a főbb eseményekig őrizhetik egy helyen a legkedvesebb képeiket.

Egy esküvői fotós anyag általában több száz fotót tartalmaz. Milyen tippet adnál a pároknak ezeknek a válogatására és kezelésére?

Nulladik lépésként azt tanácsolnám, hogy miután megkapták a digitális képeiket az esküvői fotósuktól, mentsék le a fotóikat legalább két helyre, hogy biztonságban tudhassák őket. Mielőtt elkezdenék a válogatást, érdemes elgondolkodniuk azon, hogy mit szeretnének kezdeni a fotókkal. Csak digitálisan szeretnék nézegetni a fotókat, vagy kézzel fogható emlékekre is vágynak? Fotókönyvet/albumot készítenének a képekből vagy az otthonukat díszítenék a legszebb emlékeikkel? Az is lehet, hogy a szülőket is szeretnék meglepni pár fotóval vagy akár egy albummal. Miután tisztázták a céljaikat a képekkel, utána jöhet a válogatás.

kép forrása: Blazsekné F. Anikó

Én úgy kezdeném a szortírozást, hogy először átnézném az összes képet. Érdemes figyelni arra, hogy a hasonló képek közül válogassák ki a legjobbakat. Szerintem sokkal élvezetesebb egy olyan fotóalbumot lapozni, ahol változatos képek követik egymást. A legkedvesebb képeket átraknám egy „kedvencek” mappába. Innen lehet tovább rendszerezni a képeket aszerint, hogy mi a célunk velük. Remélem, hogy sikerült hasznos tippeket adnom a pároknak. 🙂

Köszönöm ezt az inspiráló beszélgetést Vikinek! Ha kíváncsiak vagytok az általa készített kincsekre, látogassátok meg a honlapját!

A bejegyzés nyitóképén láthattok példát egy elkészült Malom Fókuszos esküvői anyag díszdobozára. A további fotókat Tóth Viktória és Blazsekné F. Anikó készíette. 

2015-ben fotóztam először esküvőt és a műfajba egyből beleszerettem. Az esküvők mellett családi és portré fotózásokat vállalok. Szeretem az emberek közötti kapcsolatokat, őszinte pillanatokat megörökíteni. A blogomon az elmúlt évek tapasztalatát osztom meg a jegyesekkel és a fotózásra érkezőkkel. 2024-től esküvőszervezőként is segítem a párokat. További hasznos tippekért olvasd el a többi bejegyzésem.