Családi fotós

Családi fotós – Találd meg az igazit!

Tudod, mi az igazán nehéz? A számodra megfelelő családi fotós megtalálása, amikor annyi lehetőség közül választhatsz! Megpróbálok kicsit segíteni ebben a cikkben néhány tippel, amivel szűkítheted a listát. Íme néhány kérdés, amelyeket érdemes fontolóra venned, amikor a legjobb fotóst keresed a családod számára.

A kérdések, amelyeket fel kell tenned magadnak, mielőtt családi fotóst kérnél fel:

 • Tetszik neked az ő szerkesztési stílusa?
 • A fotós stílusa egységes, következetes?
 • Javasol fotogén helyszíneket?
 • A képein szereplő családtagok felszabadultak?
 • Segít az outfit kiválasztásában?
 • Elérhetők hiteles ügyfélvélemények?
 • Milyen a díjszabása?
 • Már tapasztalt családi fotós vagy viszonylag új?
 • A személyisége illik a családodhoz?

A következőkben kicsit jobban kifejtem ezeket a kérdéseket, hogy könnyebb legyen a családi fotós kiválasztása.

Családi fotós Debrecenben

Az első kérdés, amit fel kell tenned magadnak: Tetszik neked a családi fotós szerkesztési stílusa?

Ez valószínűleg a legnyilvánvalóbb kérdés, de sokan nem is sejtik, hogy mennyire fontos! Minden fotográfusnak saját stílusa van, és nem változtatják megrendelésenként, ahhoz alkalmazkodva amit a megbízó kér. A legtöbb esetben évekbe telik, míg megtalálják a hozzájuk passzoló szerkesztést és utómunkát. Ez nagyon személyes minden családi fotós esetében, tekinthetjük védjegynek. Tehát gondold át, hogy tetszenek-e a fotók, amelyeket a weboldalukon és közösségi médiában mutatnak be, mielőtt felkérnéd őket. De ez tovább vezet a következő kérdéshez…

Kismama fotózás ötletek

A családi fotós stílusa egységes?

Amikor megnézed a fotókat a portfóliójukban, harmonikusnak, következetesnek, felismerhető stílusúaknak tűnnek-e? Ha az a benyomásod hogy a szerkesztés csapongó (hideg és meleg tónusok váltakoznak a képeken, világos és légies képek mellett sötétebb, tompább színvilágúakat is találsz), akkor nehezen meghatározható, hogy milyenek lesznek a te fotóid.

Családi fotós Debrecen

Javasol fotogén helyszíneket?

Tudtad, hogy néhány családi fotós segít a helyszín kiválasztásában, míg van, aki inkább rád hagyja a döntést? Személy szerint én felkutattam a környékemen lévő legjobb helyszíneket amiknek a fényviszonyai is előnyösek. A helyszín különösen fontos a végső képek megjelenésében és a fények miatt a tájolása, fekvése is kardinális. A portfóliómban sok a naplemente idején készült fotó. Ezeknél a fotózásoknál nem csak az időpont fontos, hanem az elhelyezkedés is befolyásolja a végeredményt.

A képein szereplő családtagok felszabadultak?

Ha a képeken szereplő emberek nem tűnnek felszabadultaknak, vagy ha a gyerekek nyugtalanok, feszengenek a fotókon, az nem jó jel. A fotózást szórakoztató élménnyé varázsolni a gyerekek és a szülők számára is egy fontos készség, amit egy fotóstól én is elvárnék. Figyeld meg, hogy a családi fotós képein valódi mosolyokat, édes öleléseket, és olyan családokat látsz-e, akik jól érzik magukat?

Segít a családi fotós az outfit kiválasztásában?

Sok családi fotós segít abban, hogy kitaláld, mit vegyél fel, és néhányan még egy “ügyfél gardróbot” is kínálnak, amiből kölcsönözhetsz a fotózásodra. Vannak olyan fotográfusok, akik stylisttal közösen nyújtják a szolgáltatásaikat,  így az ő tanácsaira és ruhatárára is támaszkodhatsz. Kismama fotózásnál népszerű a ruhabérlés lehetősége, de ezt nem tartalmazza minden fotós ajánlata, hanem extra díj ellenében vehető igénybe. 

Debreceni családi fotós

Elérhetők hiteles ügyfélvélemények?

Valószínűleg meg akarod nézni az értékeléseket, visszajelzéseket. A legjobb hely, ahol ezeket megtalálhatod a Google – csak keress rá a fotós nevére vagy a márkanévre. Ha vannak vélemények, az segít neked megérteni, hogy az emberek milyen tapasztalatokat szereztek. Ellenőrizheted a Facebookot is, ha nem látsz Google értékeléseket.

Lehet, hogy néhányat látsz weboldalukon, de én igazán szeretem a Google-t ellenőrizni, ahol akár negatív kritikákat is találhatsz. Szerintem ez hitelesebb szűrő. De tartsd szem előtt, hogy a rossz vélemények nem jelentik azt, hogy nem lennének nagyszerű fotósok. Az, hogy hogyan reagálnak egy rossz véleményre, sok mindent elárul!

Szia Betti! Csak szerettem volna megköszönni a mai fotózást. Mindannyian nagyon jól éreztük magunkat. 🥰 (Még a férjem is azt mondta, hogy jó volt, pedig őt a hideg rázza az ilyenektől. 😅)

Viki

Nagyon szépen köszönjük Betti a csodás munkádat, a rugalmasságod, a türelmed, az odaadást, és az ambíciót, amit ebbe beleteszel. Kérlek, soha ne hagyd abba! ❤️ Mindenkinek meleg szívvel ajánljuk Bettit, és garantálni tudjuk, hogy káprázatos lesz a végeredmény!

Fanni

Nyilvánvalóan a leggyakrabban feltett kérdés az, hogy mennyibe kerül egy családi fotós? Minden fotós más, így az árak is eltérnek. Általában minél hosszabb ideje vannak a szakmában, és minél jobb ügyfélélményt nyújtanak, annál magasabb lesz az áruk.

Tudom, hogy anyaként gyakran a legkedvezőbb ajánlatot keresed, de ez az a terület, ahol az alacsony árak nem a barátaid. Talán meg kell kérdezned magadtól, miért olyan alacsonyak a fotós árai? Van már elegendő tapasztalata a gyerekekkel? Stresszmentessé teszi majd a fotózást? Van-e tartalék felszerelése? Képes lesz-e rögtönözni, ha a gyermekednél eltörne a mécses? Feketén dolgozik, vagy vállalkozást tart fenn? Kiemelkedő-e a portfóliója?

Lifestyle családi fotós

Ha bármelyik kérdésre a válasz nem, akkor lehet, hogy nem éri meg egy alacsony árú fotóst felkérni. Ne feledd, ezek olyan pillanatok, amiket nem kaphatsz vissza!

Már tapasztalt családi fotós vagy viszonylag új?

Megpróbálom háromféle kategóriába sorolni a családi fotós piacot:

 1. Új fotósok (valószínűleg nem tudnak még nagyon jól instruálni, lehet, hogy inkonzisztens a portfóliójuk, általában nagyon alacsony árakon dolgoznak.)
 2. Fotósok, akik már régóta vannak a szakmában, de csak mostanában kezdtek családokat fotózni (lehet, hogy még nem értik meg, hogyan kell jól dolgozni a gyerekekkel, konzisztens a portfóliójuk, de nincs sok családi kép, árak változatosak)
 3. Fotósok, akik már régóta fotóznak családokat (nagyszerűek abban, hogy feloldják a családtagokat, konzisztens portfólióval rendelkeznek, az árak általában magasabbak) <— nyilvánvalóan ez a legjobb eset!
Őszi fotózás gyerekekkel

Fontolóra kell venned, mi a legfontosabb számodra, amikor eldöntöd, kihez fordulsz segítségért. Általában minél magasabb az ár, annál jobb az élmény és a végső fotók minősége. Ha a fotósra rákeresel Google-on, általában találsz véleményeket és megtudhatod, hány éve vannak már a szakmában, ami segíthet a döntésben.

Ha családi fotózásra szeretnél jelentkezni, vagy ajándéknak szánod, kérj ajánlatot üzenetben!

Működik-e a családi fotós személyisége a családoddal?

A személyiség hatalmas tényező abban, hogy hogyan fog zajlani a családi fotózásod, és végül mennyire lesznek remek képeid. Ha a családod nagyon játékos és laza, de olyan fotóst kérsz fel, aki “merevebb” természetű, és nem tudja előcsalogatni a család vidám személyiségét, akkor a képeid nem benneteket fognak tükrözni. Vagy ha nyugodt, visszafogottabb személyiség vagy, de felkérsz valakit, aki nagyon energikus és lelkes, az is feszültséget okozhat. Olvasd el a családi fotós weboldalát, és ellenőrizd a posztjait Instagramon és Facebookon, hogy benyomást kapj a személyiségéről, mielőtt időpontot foglalnál.

Inspiráció gyűjtés családi fotózás előtt

Szülinapi fotózás

Felkészülés a fotózásra segíthet abban, hogy az élmény még szuperebb legyen. Érdemes előre átgondolni, hogy milyen típusú képeket szeretnétek, milyen hangulatra vágytok, és milyen helyszínek passzolnak hozzátok. Például szabadtéri vagy stúdiós képeket szeretnétek? Esetleg a saját otthonotokba szerveznétek a fotózást?

Ebben segíthet egy kis kutatás és inspirációgyűjtés a Pinteresten vagy más online platformokon. A böngészés után kialakulhat egy konkrétabb elképzelés bennetek, a családi képekkel kapcsolatban, hogy milyen stílus állna közel hozzátok. A fotósotokkal is könnyebben kommunikálhattok az elvárásaitokról, ötleteitekről. Ezáltal a fotózás még zökkenőmentesebben és kreatívabban telhet.

 A kismama és családi csomagokról illetve a fotózás részleteiről e-mailben küldök tájékoztatást az érdeklődőknek. 

Családi fotós csomagajánlatok és részletes tájékoztató

2014-ben indítottam el a fotós oldalam, így már 10 éve aktívan dolgozom fotográfusként. Esküvők mellett családi és portré fotózásokat vállalok. Szeretem az emberek közötti kapcsolatokat, őszinte pillanatokat megörökíteni. A blogomon az elmúlt évek tapasztalatát osztom meg anyukákkal, jegyesekkel, akik fotózást terveznek. További hasznos tippekért olvasd el a többi bejegyzésem.