Családi fotózást elrontani

5+ apró hiba, ami az egész családi fotózást elronthatja

Készültél már családi fotózásra, de valahogy mégsem sikerült úgy, ahogy elképzelted? Szeretnéd elkerülni, hogy a nagy nap stresszes legyen, és a végeredmény ne tükrözze a családod valódi személyiségét? Ha igen, akkor jó helyen jársz! Ebben a cikkben összegyűjtöttem 5+ olyan apró hibát, amelyek könnyen tönkretehetik a családi fotózást, és persze elárulom, hogyan kerülheted el őket!

Fotók gyerekekkel

1. Rossz időzítés

Az időzítés kulcsfontosságú tényező a családi fotózás során. Ha túl későn, vagy éppen rossz napszakban kezdesz neki a fotózásnak, könnyen előfordulhat, hogy a természetes fény már nem ideális, a gyerekek fáradtak vagy nyűgösek lesznek.

Hogyan kerülheted el?

Fontos, hogy a családi fotózást a gyerekek alvás- és étkezési időszakával összehangold. Kipihent, jókedvű gyerekekkel sokkal gördülékenyebb és élvezetesebb lesz a fotózás. Az aranyóra (a napnyugtát megelőző egy óra), különösen kedvező időpont lehet, ha szép, meleg árnyalatú képekről ábrándozol. A legtöbb fotósnak ez a kedvenc időszaka a fotózáshoz.

Hibák tönkretehetik a családi fotózást

2. Elégtelen előkészületek

A megfelelő előkészületek hiánya is komoly hiba lehet, ami könnyen stresszhelyzeteket szülhet. Ha kapkodva indul el a család, a gyerekek nem összeillő ruhában érkeznek, vagy ha nem gondoskodtatok a megfelelő helyszínről, az gyorsan megnehezítheti a fotózás menetét.

Így szervezd a családi fotózást!

Hogyan kerülheted el?

Az előkészületek titka a tervezés! Készítsetek egy „checklistát”, hogy biztosan ne maradjon otthon semmi fontos. Például gondolj arra, hogy a ruhák harmonizáljanak egymással, ne legyenek túl harsány színek vagy feltűnő minták, amelyek elterelhetik a figyelmet. Továbbá, mindig érdemes egyeztetni a fotóssal a helyszínről és időpontról. A Malom Fókusz oldalán találsz ehhez kapcsolódó további hasznos tippeket:

3. Nem megfelelő helyszínválasztás

A helyszín alapvetően befolyásolja a családi fotózások hangulatát. Egy túl zsúfolt vagy zajos helyszín elronthatja a fotók természetes szépségét, hiszen a gyerekek figyelmét könnyen elterelhetik a külső ingerek.

Hogyan kerülheted el?

Válassz olyan helyszínt, amely jól tükrözi a családotok stílusát, és ahol szabadon, kényelmesen mozoghattok. Egy csendes park, egy szép természetközeli környezet, vagy akár az otthonotok is tökéletes lehet. A kültéri fotózások során a természet adta háttér gyönyörű képeket eredményez. További inspirációért látogass el ide: szabadtéri családi fotózás.

Babafotózás
Fotózás gyerekekkel

4. Túlzott elvárások és türelmetlenség

A családi fotózások gyakran káoszba fulladhatnak, ha a családtagok stresszesek vagy türelmetlenek. Gyakori, hogy a szülők idegeskednek, a gyerekek pedig nyűgösek lesznek, ha túl sokáig tart a fotózás. Néha a szülők olyan képeket szeretnének, amelyek tökéletesen festenek a közösségi médiában, és ez túlzott elvárásokat eredményezhet. A fotózás emiatt frusztrálóvá válhat, ha a családi fotók nem pont olyanok, mint amilyet Pinteresten láttunk.

Hogyan kerülheted el?

Fontos, hogy reális elvárásokat állíts fel! A családi képek akkor a legszebbek, ha természetesek, őszinték. Engedd meg magatoknak, hogy a családi fotózás egy élvezetes közös program legyen, és ne a tökéletességre koncentráljatok. A spontaneitás sokszor jobban visszaadja a család valódi dinamikáját és érzelmeit, mint a beállított pózok. Ha van valami, ami zavarja a gyerekeket, adj nekik egy kis szünetet. A fotós is jobban tud dolgozni, ha a család relaxált és jól érzi magát.

Őszi fotózás Botanikus kert

Szia Betti! Csak szerettem volna megköszönni a mai fotózást. Mindannyian nagyon jól éreztük magunkat. 🥰 (Még a férjem is azt mondta, hogy jó volt, pedig őt a hideg rázza az ilyenektől. 😅)

Viki

Családi fotózás mint ajándék? Miért ne! Utalványért kérj ajánlatot üzenetben!

5. Nem megfelelő családi fotós kiválasztása

A fotós kiválasztása szintén kulcsfontosságú. Ha olyan fotóst választasz, aki nem tud megfelelően együttműködni a családdal, nem érti meg az igényeiteket, vagy nem képes jól kommunikálni a gyerekekkel, az az egész fotózás eredményét befolyásolhatja.

Hogyan kerülheted el?

Mielőtt lefoglalnád a fotóst, mindenképp nézd meg a portfólióját és olvass véleményeket. Keress olyat, aki azonosulni tud a stílusoddal, és képes együttműködni a család minden tagjával, beleértve a legkisebbeket is. A korábbi cikkemben megtalálod a tanácsaimat arról, hogy hogyan válaszd ki a fotóst, aki a családod legszebb pillanatait örökíti meg: Családi fotós – Találd meg az igazit!

Tesós képek

Nagyoooon szépen köszönjük, hihetetlen vagy! Megint egy olyan albumot raktál össze, hogy csak ámulunk és bámulunk. Hála Neked, minden évben készülnek rólam is olyan közös képek Zétivel, amik nekem is tetszenek (és nem selfie-k 😅). Imádjuk minden képkockáját! Kérlek, ne válts hivatást❤️

Fanni

Családi fotózást szeretnék!

Saját élményem

Az egyik fotózás alkalmával egy kisgyerekes család kért fel, hogy készítsek róluk képeket. Az első probléma rögtön a rossz időzítés volt: a gyerekeknek kimaradt a délutáni szundi, már nagyon fáradtak voltak, így nem sikerült a legjobb formájukat hozni. Az általuk javasolt helyszín se bizonyult a legjobb választásnak, mivel egy nagyon látogatott parkban voltunk, ahol a sok inger elvonta a gyerekek figyelmét. A szülők végül elengedték a tökéletesség iránti vágyukat, és hagyták, hogy a gyerekek játsszanak, szaladgáljanak. Az eredmény? Természetes fotók, amelyeken a gyerekek igazi csibészek lehettek. 

Kültéri baba fotók

A családi fotózást csodás élménnyé varázsolhatjátok, ha felkészültök, és odafigyeltek az apró részletekre. A fenti hibák elkerülésével nemcsak gyönyörű fotókat készíthettek, hanem egy örömteli közös programot is megélhettek. Ne feledd, hogy a legfontosabb a gyermeki játékosság, az érzelmek és a spontán pillanatok megörökítése – hiszen ezek azok az emlékek, amelyekről majd örömmel mesélsz az unokáknak!

Ha inspirációra van szükséged, vagy szeretnél jelentkezni egy fotózásra, látogass el a Malom Fókusz családi fotós oldalára oldalára, és nézd meg Instagramon is a legújabb munkáimat: Malom Fókusz Instagram.

Ha családi fotózásra szeretnél jelentkezni, vagy ajándéknak szánod, kérj ajánlatot üzenetben!

2014-ben indítottam el a fotós oldalam, így már 10 éve aktívan dolgozom fotográfusként. Esküvők mellett családi és portré fotózásokat vállalok. Szeretem az emberek közötti kapcsolatokat, őszinte pillanatokat megörökíteni. A blogomon az elmúlt évek tapasztalatát osztom meg anyukákkal, jegyesekkel, akik fotózást terveznek. További hasznos tippekért olvasd el a többi bejegyzésem.