Kis létszámú esküvő

Kis létszámú esküvő szervezése – előnyök és szakértői tippek

Minden párnak más elképzelése van álom esküvőről. Míg néhányan szeretnének nagyobb felhajtást, mások valami igazán intimre vágynak. Ha az utóbbi kategóriába tartozol, akkor segítségre lehet szükséged egy kis létszámú esküvő megszervezéséhez. Ez a bejegyzés mindent bemutat, amire szükséged lehet a kezdetektől a lebonyolításig.

Egy kis létszámú esküvő főbb jellemzői - Intim esküvő

Kevesebb formalitás, kötöttség között kell majd lavíroznotok. A kis létszámú esküvő hangulata sokkal lazább, inkább egy „vacsora a legjobb barátokkal” könnyed és nyugodt hangvételében telik. A megszervezése is kezelhetőbbé és megfizethetőbbé válik. A mini esküvő lehetővé teszi, hogy a párok szakítsanak a hagyományokkal, vagy több figyelmet fordítsanak például az esemény esztétikájára.

Esküvői kiegészítők

A kis létszámú esküvő két fő előnye

Személyre szabottság

Minőség a mennyiség felett” – az ételekre és italokra is vonatkozik. A párok olyan esküvőt rendeznek, ahol a költségvetés engedi a személyre szabott ötletek megvalósítását. Nem muszáj a “kommersz” megoldásokat alkalmazni, hanem akár a helyszínben, akár az este programjaiban választhatnak olyat, ami hozzájuk közel áll. Lehet egy nagyobb létszámú esküvő esetében nem fért volna bele egy koktélpult, vagy élő zene a szertartás és a vacsora idejére, így viszont nem kell lemondani róluk.

Kis létszámú esküvő ötletek

Azok a prioritások kerülhetnek előtérbe, amire a jegyesek valóban vágynak és nem azok, amit egy száz fős esküvőn szokás. Nem szükséges az összes “kötelező” hagyományos esküvői elemet beépítenetek, amit egyébként nem éreztek komfortosnak. Ha a menyecske tánctól és menyasszonyszöktetéstől nem vagytok elragadtatva, a kis létszámú esküvő esetén szimplán hagyd ki. A menüben sem muszáj csak húslevesben és töltött káposztában gondolkodnotok.

Pihenés legközelebbi barátokkal és családdal

Az intim esküvői ceremóniák sokkal kevésbé formálisak és spontánabbak. A vendégek is szeretik az igazi, valódi érzelmek megnyilvánulásait, ahol ők is pótolhatatlan részei a pillanatnak. A kis létszámú esküvő több időt ad arra, hogy minőségi időt tölts a meghívottakkal. Egy olyan emléket alkothatsz, ami minden résztvevő számára könnyed és varázslatos. És nem utolsó sorban, kevesebb stresszel jár a szervezés, így kipihentebben tudjátok ti is élvezni a nagy napot.

Hogyan legyen egyszerű az esküvő?

Válassz olyan szolgáltatókat, akiknek otthonos terep a kis létszámú esküvő

Akármennyire aprócska az esküvőtök, jó lesz a képeket visszanézni. Keresd meg azt a fotóst, akit érdekel és elkötelezett a történetetek iránt. Olyat, aki érti a kémiaitokat, és képes tökéletesen megörökíteni azt. Aki nem fog mesterkélt pózokat erőltetni, hanem csak csendes szemlélődőként vadássza a legjobb pillanatokat. A többi szolgáltató felé is a diszkrét jelenlét legyen az elvárás.

Kis létszámú esküvő szervezése

Esküvői fogadalmak csak kettesben

A fogadalmak elmondása kettesben az egyik legintimebb esküvői ötlet. Legyenek azok hagyományos vagy nem hagyományos fogadalmak, a hangulat számít. Írjátok kézzel le kézzel, vagy nyomtatott formában, teljesen lényegtelen. A közösen átélt, megható percekre fogtok emlékezni. A fogadalmaitokat pedig tegyétek el emlékbe.

Intim esküvő előnyei

Válassz svédasztalt vagy food truckot

A pincérek helyett hozz létre egy svédasztalt a vendégek számára. Ez ösztönzi a társalgást, interaktívvá teszi a vacsorát. Kínáljatok szezonális ételeket, könnyebb fogásokat is, akár grillezett ételeket. A sütiket is tudod mutatósan egy szépen dekorált desszertasztalon tálalni.

Egyre trendibb akár esküvőkre is food truckot rendelni. Egy kis létszámú esküvő hangulatához lehet jobban is passzol, mint egy catering csapat igénylése. Jópofa színfoltja lehet egy szabadtéri, piknik stílusú nyári esküvőnek.

Ünnepeljetek otthon

Az otthoni esküvőtartás az egyik legjobb módja az intimitás elérésének. Állíts fel sátrakat, vagy dekoráld ki a házadat fényfüzérekkel, virágokkal vagy zöld növényekkel. Az udvarodon, vagy a teraszon alakítsd ki a mini táncteret és ital szekciót. Engedd, hogy a vendégek egy nagyon komfortos és otthonos környezetben társalogjanak.

Kis létszámú esküvő Budapesten

Tippek a kis létszámú esküvő szervezéséhez

Határozd meg a költségvetést

Szeretnéd, ha a vendégeiddel egy szép helyre közösen elutaznátok és mondjuk egy nyaralóban megtartanátok az esküvőt, ahol a szállás is megoldott? Vagy inkább egy hangulatos étterembe ülnétek be egy különleges vacsora során ünnepelni? Közel állna hozzátok egy kerti party a nagyszülők udvarán? A kis létszámú esküvő rengeteg lehetőséget és szabadságot kínál a pároknak, de ezek eltérő anyagi vonzattal járnak. Határozzátok meg még az elején, hogy mennyit szántok erre a napra.

Korlátozd a vendéglistát

Amikor egy mini esküvőt tervezel, a vendéglista eléggé “szabályozott”. Az egyik legnagyobb előnye, hogy a násznép olyan emberekből áll, akik valóban fontosak nektek. Akár fusd át a telefonodban a hívás előzményeket és olyanokat hívj, akikkel az elmúlt három hónapban beszéltetek. De akár leszűkíthetitek csak közeli családtagokra, csak az számít, hogy kötöttségek nélkül ünnepeljetek a szeretteitekkel.

Kreatív fotózás

Készíts egy ellenőrző listát

Ne hagyj semmit az utolsó pillanatra. Készíts egy táblázatot az időbeosztásokról, kifizetésekről, szolgáltatók elérhetőségeiről és mindenről is. Tipp: Írj egy részletes ellenőrző listát az esküvői “túlélő csomagoddal”. Ezeket az életmentő kellékeket előre össze is tudod készíteni egy dobozba, hogy szükség esetén ne kelljen pl. fájdalomcsillapítót keresgélned.

Fekete-fehér esküvői képek

Ne költs vagyonokat a ruhádra

Anyagiasnak hangzik, de egy kis létszámú esküvő esetében nem muszáj a leghercegnősebb, vagyonba kerülő ruhát választanod. Sőt! Nem muszáj kifejezetten menyasszonyi ruhaszalonban beszerezned a tökéletes darabot. Vásárolhatsz használtan, kölcsönözhetsz, de akár egy hétköznapi ruházati üzletben is találhatsz szép fehér ruhákat. Tipp: Fektess inkább a cipőidbe, ékszereidbe és táskádba. Ezek a kiegészítők lehetnek minőségi örök darabok, amiket később is használhatsz.

Ne ess túlzásba a dekorációval

Intim esküvő

A virágok gyönyörűek, de sok páros hajlamos túlzásba esni velük. Egy kis méretű térrel dolgozol, tehát ügyelj rá, hogy ne uralja a virágtenger a vendégteret. Valószínű kisebb méretű és kevesebb asztaldísz is érvényesülni fog a helyszínen. Tipp: A virágoknál legyen hangsúlyosabb a dekorfény, hangulatvilágítás. Különböző LED fényfüzérek, vagy gyertyák, mesebeli légkört varázsolnak akármelyik helyszínnek.

Kis létszámú esküvő legjobb helyszínei

A helyszín kiválasztása is könnyebb, ha kevés vendéged van. Ráadásul sokkal valószínűbb, hogy a közeli családtagok és barátok hasonló érdeklődési körrel és igényekkel rendelkeznek. Praktikus egy olyan helyszínt választani ahol a ceremónia és vacsora is helyet kaphat. Logisztikában is könnyebb, ha nem kell a vendégeket a-ból b-be utaztatni és akár költséghatékonyabb megoldás is.

Szervezhetitek a családi nyaralóba, egy belvárosi tetőkertbe, romkocsmába, stb. A lista végtelen és tényleg csak a kreativitás szabhat határt. Szerencsére egyre több olyan esküvői helyszínt is találhattok, akik kicsi menyegzőkre specializálódtak.

Esküvői részletek fotózása

Kis létszámú esküvő tervezésének legfőbb okai

Megőrzött intimitás: Egy kis létszámú esküvő lehetővé teszi, hogy minden pillanatot jobban átélj. Nincs drámai, túlzó esemény. Csak te, a párod, azok az emberek, akik a legfontosabbak és a gyönyörű környezet.

Csökkentett stressz: Az igazság az, hogy az esküvő tervezése stresszes, függetlenül attól, hogy milyen nagy vagy kicsi. De amikor hozzád közel álló emberek számára tervezel, nincs szükség arra, hogy a külsőségeken, felszínes dolgokon görcsölj. Úgy szeretnek, ahogy vagy, csak a ti boldogságotok fog nekik számítani. Így a stressz is csökken.

Alacsonyabb költségek és jobb minőség: A kis esküvők nem azt jelentik, hogy olcsó, vagy gagyi dolgokat kell beszerezned. Ellenben kevesebb dologra lesz szükséged, azok viszont lehetnek minőségiek és akár picit különlegesebbek.

Nagyobb szabadság a helyszín kapcsán: Nagy esküvőknél olyan helyeket keresel, ahol mindenki elfér és rutinosak esküvők lebonyolításában. Ez nem hagy sok választási lehetőséget. De ha kevesen vagytok, akkor alternatív, nem tipikus esküvői helyszínekben is gondolkodhattok.

Tökéletes testreszabás: Kreatívan testre szabhatod és az ízlésed szerint alakíthatod az esküvődet. Teljes kontrollod és szabadságod van abban, hogy a saját stílusotok szerint szervezzétek az eseményeket.

Esküvői fotós

Hol lehet elkölteni az esküvőn megtakarított pénzt?

Most talán azon töprenghetsz, hová tegyétek a megtakarított összegeket. Íme néhány ötlet, amit érdemes megfontolni, ha egy kis esküvőt terveztek:

Menjetek nászútra: Használjátok fel az extra összeget egy romantikus kiruccanásra. Legyen az egy utazás egy trópusi szigetre vagy egy romantikus európai kaland, használjátok fel a pénzt olyan emlékek létrehozására, amelyek örökké veletek maradnak. 

Esküvői fotózás Budapesten

Fejlesszétek az otthonotokat: Ha nemrégiben vásároltátok meg a közös fészket vagy hamarosan szeretnétek, használjátok fel a pénzt otthonotok fejlesztésére. Felújítás, vagy új bútorok beszerzése, a kertetek csinosítása, a lehetőség végtelen.

Fektessetek a jövőbe: Egy alaposan átgondolt befektetés hosszú távú pénzügyi előnyöket jelent, amelyek segíthetik jövőtöket biztonságosabbá tenni. Ráadásul minél hamarabb kezded a befektetést, annál több ideje lesz a pénzednek növekedni. Ha van bármilyen fennálló adósságod, például hitelkártya egyenlegek vagy diákhitel, fontold meg, hogy a pénzt ezek kifizetésére használod. Ez óriási megkönnyebbülést jelenthet.

Kényeztessétek magatokat: Miért ne használnátok fel egy részét arra, hogy kényeztessétek magatokat? Legyen egy elegáns vacsora vagy egy wellness nap, szánjatok időt arra, hogy részesüljetek valamiben, ami boldoggá tesz titeket.

Tehát a döntés, hogy hogyan költitek el az extra pénzt, rajtatok múlik. Bármit is választotok élvezzétek a házas életetek első közös gyümölcseit.

Egy kis létszámú esküvő megszervezése nem könnyű feladat, de nem is olyan nehéz, ha megfelelő útmutatással rendelkezel. Ez a bejegyzés is azzal a céllal született, hogy segítsen megvalósítani egy kreatív, emlékezetes, intim esküvőt.

Esküvői gyűrűk

Ha a tervetek egy kis létszámú esküvő és még nincs meg hozzá a fotós, vedd fel velem a kapcsolatot üzenetben!

2015-ben fotóztam először esküvőt és a műfajba egyből beleszerettem. Az esküvők mellett családi és portré fotózásokat vállalok. Szeretem az emberek közötti kapcsolatokat, őszinte pillanatokat megörökíteni. A blogomon az elmúlt évek tapasztalatát osztom meg a jegyesekkel és a fotózásra érkezőkkel. 2024-től esküvőszervezőként is segítem a párokat. További hasznos tippekért olvasd el a többi bejegyzésem.