esküvői ruha

Esküvői ruha – inspiráció valódi menyasszonyoktól

Talán az első dolog, amiről az eljegyzés után a menyasszonyok ábrándozni kezdenek, az az esküvői ruha. Rengeteg tökéletes modellen lefotózott, szebbnél szebb menyasszonyi ruhát lehet találni a Pinterestet böngészve, így könnyen elveszhetünk a kínálatban. Ebben a blogbejegyzésben olyan esküvői ruhákat mutatok be, amiket hazai tervezők készítettek, egyedi megrendelésre, valódi menyasszonyok számára.

Bohém hangulatú esküvői ruha

Tavaly az egyik legkülönlegesebb fotózásom volt Edina és Peti vízparti fogadalomtétele. A menyasszonyi ruhát Kunigunda Bridal tervezte. “Edina már az első próbára viszonylag határozott elképzelésekkel érkezett hozzám. Egy letisztult, egyszerűbb ruhát szeretett volna, mindenféle díszítés nélkül, aminek végül pont ez adta meg a szépségét. Ehhez muszlim anyagot választottunk, ami csodálatosan mutatott a vízparti helyszínen.”

bohém esküvői ruha
bohém esküvői ruha
bohém esküvői ruha

Klasszikus esküvői ruha egy kis csavarral

Annamari ruháját a budapesti Hey Darling Bridalra bízta.“Mindig szívmelengető, amikor egy régi ismerős izgatottan megkeres a lánykérést követően, hogy ő mindig is velem akarta elkészíttetni az esküvőjére a ruhát. Annamarival is így “jártam”. Már hónapokkal korábban elkezdtünk agyalni a ruhán és természetesen nem olyan lett a végeredmény, amilyet eredetileg elképzeltünk -, hanem sokkal jobb! 

Már-már klasszikusnak mondanám a body-szoknya kombinációt, de ebben az esetben a body nem teljesen lett befedve csipkével, csupán a nyakkörnél bolondítottuk meg vele. A szoknyán egy extra réteg uszályos muszlin adta meg a ceremóniához a méltó megjelenést, amitől a vacsora és a buli idejére már meg lehetett szabadulni.”  Éjfél után a bodyhoz egy bordó színű pliszírozott szoknyát választott, amivel megoldódott a menyecske ruha kérdése és kényelmesen tudott táncolni egészen hajnalig.

esküvői ruha klasszikus
esküvői ruha klasszikus
esküvői ruha klasszikus

Hagyományos elemekkel díszített menyecske ruha

Az esküvői ruhák mellett a magyar hagyományok szerint a menyasszony megjelenésének része a menyecske ruha is. Orsi kivette a részét ennek a darabnak a megtervezéséből, így lett varázslatos a végeredmény.

 “A menyecske ruhám ugyanolyan fontos része volt a tervezgetésnek, mint a menyasszonyi ruha. Hosszú évek óta le volt mentve inspirációként egy magyar tervező menyecske ruhája, amit én átterveztem kicsit, saját ötletek alapján – a felső része teljesen egyedi. Egy ügyes budapesti varrónő valósította meg minden elképzelésemet, amivel tökéletesen elégedett voltam és vagyok még most is. Annyira imádtam a menyecske ruhát, hogy a hagyományoktól eltérően már este tízkor át is öltöztem, és abban táncoltam el a meglepetés táncunkat. Aztán abban roptam reggel hatig. Szuper kényelmes volt így, ebben tényleg lehetett szabadon táncolni. 

A menyecske ruha a kreatív fotózáson is szerepet kapott természetesen, és egy zempléni kis faluban, autentikus környezetben újra felvehettem. Ott már egy hozzá illő magassarkú cipő kíséretében. A menyasszonyi ruhámat továbbadtam, a menyecskét viszont megtartottam emlékbe és talán még majd akár egy évfordulón újra előkerülhet.”

menyecske ruha
menyecske ruha
menyecske ruha

A fent említett menyasszonyok az egyedi darabok mellett döntöttek, ezért varratták a ruhájukat. Téves gondolat, hogy egy saját tervezésű ruha minden esetben drágább, mint egy bérelt esküvői ruha. Érdemes menyasszonyi, esküvős csoportokban is felmérni a kínálatot, hiszen többen továbbadják a kifogástalan állapotú ruhájukat. Nem ritka, hogy akár tervezői darabokra is bukkanhattok. Ha valódi menyasszonyoktól, valódi esküvőkről szeretnél inspirálódni az esküvői fotós galériámat ajánlom a figyelmetekbe, ahol összefoglalókat találtok egy-egy esküvőről. További esküvői tippeket és ötleteket találsz a blogomon, köztük szolgáltatói interjúkkal.

Ha az esküvőtöket szervezitek, de még nincs meg hozzá a fotós, vedd fel velem a kapcsolatot üzenetben!

2015-ben fotóztam először esküvőt és a műfajba egyből beleszerettem. Az esküvők mellett családi és portré fotózásokat vállalok. Szeretem az emberek közötti kapcsolatokat, őszinte pillanatokat megörökíteni. A blogomon az elmúlt évek tapasztalatát osztom meg a jegyesekkel és a fotózásra érkezőkkel. 2024-től esküvőszervezőként is segítem a párokat. További hasznos tippekért olvasd el a többi bejegyzésem.